بررسی پارامترهای تاثیرگذار بر رشد و فعالیت گونه تیوباسیلوس فروکسیدانس در بازیابی حلال مورد استفاده در فرآیند شیرین سازی گاز طبیعی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-26-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا یغمایی

دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران

فهیمه سلیمی

دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران

مسعود حسنی

دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران

چکیده

امروزه فرآیندهای فیزیکی- شیمیایی متنوع و شناخته شده ای برای تصفیه گازهای ترش وجود دارند. صنعت پالایش گاز در جستجوی فناوری های جدید، به صرفه، زیست سازگار و ساده ای است که برای حجم کم گاز تولید شده به کار رود. لذا در آینده نزدیک، مخازن گازی کوچکتر با غلظت های نسبتا بالای سولفید هیدروژن مورد بهره برداری قرار خواهند گرفت. تحقیقات گسترده به منظور یافتن روش های اقتصادی تر، محققان را به سوی استفاده از روش های بیولوژیکی هدایت کرده است. فرآیند بیولوژیکی مورد بررسی در این تحقیق فرآیند Bio-SR است. فرآیند Bio-SR از باکتری تیوباسیلوس فروکسیدانس برای بازیابی محلول مورد استفاده در شیرین سازی گاز طبیعی استفاده می کند. در این مطالعه گونه بومی باکتری تیوباسیلوس فروکسیدانس از خاک معدن مس سرچشمه جداسازی شده و تاثیر پارامترهای مختلف بر رشد و فعالیت این گونه در مقیاس ارلن بررسی شده است. سپس آزمایش هایی در بیوراکتورهای ستونی حباب دار و بستر ثابت به ترتیب با استفاده از باکتری های معلق و تثبیت شده انجام شده است. نتایج نشان می دهد که باکتری بومی جدا شده از توانایی بسیار مناسبی جهت اکسیداسیون یون های آهن (II) و بازیابی حلال مورد استفاده در فرآیند شیرین سازی گاز برخوردار است. در این پژوهش، بیشینه سرعت اکسیداسیون بیولوژیکی در ارلن و بیوراکتور ستونی حباب دار به ترتیب gr/lit.hr ۲/۱ و gr/lit.hr ۹/۰ به دست آمد که در مقایسه با پژوهش قبلی، افزایش ۳ و ۲ برابری را به ترتیب در ارلن و بیوراکتور ستونی نشان داد.

کلیدواژه ها

بازیابی بیولوژیکی حلال, اکسایش, شیرین سازی, باکتری تیوباسیلوس فروکسیدانس, شیرین سازی گاز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.