مدل سازی داده محور یک مخزن نفتی برای تعیین ارتباط دینامیکی بین چاه های تولیدی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 31، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-31-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عارف عنایتی

دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه علم و صنعت ایران

حمید رضا جهانگیری

دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه علم و صنعت ایران

محمدتقی صادقی

دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

مدیریت، مدل سازی و استخراج بهینه مخزن، به درک ارتباط دینامیکی و چگونگی تبادل سیال بین چاه های تولیدی در یک مخزن نفتی بستگی دارد. با استفاده از نرم افزارهای شبیه ساز عددی و با داشتن اطلاعات زمین شناسی مخزن این ویژگی تا حدود زیادی مشخص می شود. از طرفی، زمان بر بودن آن و وجود عدم قطعیت در داده های ورودی به شبیه ساز باعث می شود که از روش ها و راه های دیگری برای درک این ویژگی استفاده کنیم. با ظهور سنسورهای جدید که به طور دائمی در چاه قرار گرفته اند، مقادیر بسیار زیادی از داده های تولید (نرخ تولید و فشار ته چاهی) در دسترس است. در سال های اخیر، استفاده از تکنیک های هوشمند داده محور، برای کار با داده های زیادی که از چاه های تولیدی به دست می آید مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله، از یک روش داده محور که مبنای آن براساس شناسایی رویدادهای مهم چاه ها در طول عمر تولید آن است استفاده شده است. رویدادهای مهم چاه به سه دسته رویدادهای افزایشی، کاهشی و بسته شدن چاه توسط اوپراتور تقسیم شده است. با استفاده از مفهوم مشتق و شیب نمودار و با تعیین عوامل محدودکننده ای، این رویدادها شناسایی می شوند. سپس، الگوریتم باید رویدادهای مرتبط را بین چاه ها پیدا کند و براساس میزان اهمیت رویدادهای مرتبط، ارتباط دینامیکی بین چاه های تولیدی مشخص می شود که نتیجه آن به صورت نقشه ارتباط دینامیکی بین چاهی نشان داده شده است. به این ترتیب، ابتدا یک مخزن نمونه در نرم افزار شبیه سازی اکلیپس ساخته شد و سه رگه تراوا بین سه جفت چاه در نظر گرفته شد. سپس، از داده های تولید آن به عنوان ورودی مدل داده محور که در نرم افزار متلب برنامه نویسی شده است، استفاده شد تا مدل داده محور آن سه رگه تراوا را شناسایی کند.

کلیدواژه ها

ارتباط دینامیکی بین چاهی, مدل داده محور, شبیه سازی عددی, اکلیپس, متلب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.