بررسی کارآیی بازدارنده های سبز رسوب های معدنی کلسیم کربنات و کلسیم سولفات در مخازن نفتی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-31-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا محمودی

دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، بخش مهندسی شیمی، دانشگاه شیراز، ایران

محمد رضا ملایری

دانشگاه شیراز، دانشکده ی مهندسی شیمی، نقت و گاز، بخش مهندسی نفت، مرکز ازدیاد برداشت از مخازن نفتی

فرشاد فرشچی تبریزی

دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، بخش مهندسی شیمی، دانشگاه شیراز، ایران

عظیم کلانتری اصل

دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، بخش مهندسی شیمی، دانشگاه شیراز، ایران

چکیده

یکی از مشکلات رایج در محیط های متخلخل مانند مخازن نفتی و حتی تجهیزات سرچاهی، تشکیل رسوبات معدنی است که مستقیما بر کاهش تولید اثرگذار است. کنترل و جلوگیری از تشکیل رسوبات به عنوان یکی از موثرترین راه حل ها، سال های زیادی دغدغه توامان پژوهش و صنعت بوده است. اخیرا با توجه به محدودیت های جامعه جهانی برای حفظ محیط زیست و نیز در نظر گرفتن این نکته که پیش از استفاده از هر بازدارنده رسوب نیاز به مطالعات آزمایشگاهی عملکرد آن بازدارنده تحت شرایط میدان و چاه است، بازدارنده های سبز دوست دار محیط زیست توجه زیادی از پژوهشگران را به خود جلب کرده اند. چنانچه در این مطالعه، با استفاده از آزمایش های معمول استاتیک در دمای C° ۹۰ به مدت ۳ شبانه روز و آنالیز آزمون پراش اشعه ایکس از ذرات ترسیبی حاصل شده، کارآیی و عملکرد دو بازدارنده محرمانه سبز و یک بازدارنده تجاری پایه فسفاناته در مقابل رسوب های کلسیم کربنات و کلسیم سولفات بررسی شده است تا با توجه به شرایط آزمایش بتوان بازدارنده مناسب را تعیین کرد. نتایج نشان می دهد که برای غلظت ثابت mg/L ۳۰۰ از بازدارنده های سبز A و B، به طور کلی بازدارنده A کارآیی بهتری در برابر هر دو رسوب کلسیم کربنات وکلسیم سولفات، نسبت به B از خود نشان می دهد. همچنین در مقایسه با بازدانده رسوب تجاری، مقدار کمتری از بازدارنده تجاری (mL ۷۵ بازدارنده/ لیتر محلول) برای رسیدن به میزان کارآیی مطلوب بازدارندگی (بیش از ۸۰%) نیاز است.

کلیدواژه ها

ازدیاد برداشت, رسوب معدنی, بازدارنده سبز, بررسی آزمایشگاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.