تفسیر الکتروفاسیس ها با استفاده از شبکه عصبی SOM و ارتباط آن با لیتوفاسیس های گروه خامی در میدان نفتی مارون (جنوب غرب ایران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 31، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-31-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن لیاقت

گروه حوضه های رسوبی و نفت، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمدرضا نورایی نژاد

گروه حوضه های رسوبی و نفت، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد حسین آدابی

گروه حوضه های رسوبی و نفت، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

این پژوهش برای اولین بار به مطالعه مخزن خامی از جنبه الکتروفاسیس و تفکیک بخش های مخزنی در ۵ چاه و شناسایی واحدهای جریانی در ۲ چاه در میدان نفتی مارون می پردازد. همچنین برای اولین بار در این میدان نفتی داده های واحدهای جریانی با داده های حاصل از مطالعات پتروگرافی در این مطالعه مورد مقایسه قرار گرفتند. در این میدان براساس داده های حاصل از نگارهای چاه پیمایی و روش خوشه بندی ۵ الکتروفاسیس شناسایی و تفکیک شدند. در ادامه الکتروفاسیس های مورد مطالعه با واحدهای جریانی حاصل از تخلخل و تراوایی مغزه ها مطابقت شدند. داده های حاصل از آزمایش فشار موئینه نشان می دهند که از واحد جریانی ۱ به سمت واحد جریانی ۴ به مقدار و اندازه گلوگاه های تخلخل اضافه شده و ارتباط این گلوگاه ها افزایش می یابد. مقایسه الکتروفاسیس ها و داده های واحدهای جریانی همراه با مطالعات پتروگرافی مخزن نشان دهنده ارتباط مناسب الکتروفاسیس ها و لیتوفاسیس ها است. همچنین، ارتباط نزدیکی بین اطلاعات مربوط به الکتروفاسیس ها و لیتوفاسیس ها نشان می دهد که مخزن خامی تا حدودی یک مخزن پتروفیزیکی است، به طوری که تغییرات زون های تولیدی با تغییرات پتروفیزیکی همخوانی کاملا واضحی نشان می دهد. در خاتمه مدل نهایی حاصله در چاه مبنا براساس تلفیق الکتروفاسیس های تعیین شده و لیتوفاسیس های مورد مطالعه این مدل در کل چاه های موجود واقع در میدان نفتی مارون بسط داده شد. این مدل قادر به شناسایی و تفکیک نواحی دارای کیفیت مخزنی خوب و بد از یکدیگر است. مدل حاصله در مخزن خامی از میدان مارون می تواند جهت توسعه مدل استاتیک مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

الکتروفاسیس, لیتوفاسیس, خوشه بندی, روش SOM, گروه خامی, میدان نفتی مارون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.