اثر خواص هندسی شکاف بر جریان و حساسیت سنجی دینامیک پارامترهای شکاف در مخازن شکاف دار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 32، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-32-6_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی سبحانی اوغاز

مهندسی مخازن هیدروکربنی، انستیتو مهندسی نفت، دانشکده مهندسی شیمی، دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، ایران

محمد امامی نیری

مهندسی مخازن هیدروکربنی، انستیتو مهندسی نفت، دانشکده مهندسی شیمی، دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، ایران

چکیده

در این تحقیق به مطالعه جامع پارامترهای هندسی شکاف و حساسیت سنجی آنها بوسیله مدل گسسته شکاف و روش المان محدود پرداخته ایم. هدف ما در این مقاله آنالیز سه بعدی شکاف در مخزن است. ما به دنبال اثرگذارترین پارامترهای شکاف بر رفتار جریانی سیال مخزن هستیم. در این مطالعه با طراحی آزمایشاتی اثرگذاری پارامترهای شکاف را بر رفتار جریان سیال مخزن در دو حالت شکاف منفرد و شبکه شکاف بررسی کردیم. در این شبیه سازی ها با ثابت نگه داشتن همه پارامترها بجز یکی و تغییر گام به گام آن، روند تغییرات جریان سیال با تغییر یک به یک پارامترهای شکاف اندازه گیری و آنالیز شد. نتایج بررسی ها بازه حساسیت پارامترهای هندسی شکاف را تعیین و جایگاه نسبی هر کدام را از نظر اثرگذاری بر جریان سیال مخزن مشخص کرد. طبق آنالیزها بازه حساسیت شدت شکافدار شدن بین ۶ تا ۳۰ شکاف می باشد. این بازه برای شیب و جهتگیری شکاف به ترتیب بین ۰ تا ۹۰ و ۰ تا ۱۳۵ درجه است. همچنین بیشترین تغییرات در جریان سیال را در طول شکاف بین ۰.۱۴ تا ۰.۸۴ متر و بازشدگی شکاف بین ۰.۱ تا ۰.۰۱ میلیمتر می بینیم. آنالیز تغییرات تراوایی دینامیک بر حسب پارامترهای شکاف نشان داد که بازشدگی شکاف تنها پارامتری است که با کاهش آن نه تنها اثر مثبت شکاف ناچیز میشود بلکه شکاف میتواند نقش منفی به عنوان مانع را در برابر جریان سیال ایفا کند. آنالیز حساسیت سنجی نشان داد که برای یک شکاف بازشدگی و جهت گیری مهم ترین پارامترها هستند ولی در شبکه شکاف شدت شکافدار شدن و بازشدگی شکاف ها اثرگذارترین پارامترها بر جریان سیالات مخزنی هستند.

کلیدواژه ها

مخازن شکاف دار, پارامترهای شکاف, رفتار جریانی شبکه شکاف, تراوایی دینامیک در مخازن شکاف دار, آنالیز حساسیت سنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.