شناسایی، ساخت و ارزیابی غشاء مورد استفاده درسامانه شبنم خورشیدی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-25-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 26
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیرا شریعت پناهی

پژوهشکده حفاظت صنعتی، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

فرح سرابی

پژوهشکده توسعه فناوری های شیمیایی، پلیمری و پتروشیمی، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

محمد میرعلی

پژوهشکده توسعه فناوری های شیمیایی، پلیمری و پتروشیمی، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

رادا زراسوند اسدی

پژوهشکده محیط زیست و بیوتکنولوژی، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

مرجان یوسفی

پژوهشکده توسعه فناوری های شیمیایی، پلیمری و پتروشیمی، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

چکیده

تکنولوژی شبنم خورشیدی روشی برای تصفیه آب های شور آلوده به مواد نفتی با بهره گیری از انرژی تجدیدپذیر خورشیدی می باشد. غشاء به کار رفته در این سامانه، غیر متخلخل و آب دوست بوده و به علت ویژگی عدم تخلخل، مانع نفوذ نمک در خلل و فرج غشاء و جرم گرفتگی آن می گردد. در پژوهش حاضر ساخت غشاء مورد استفاده در این سامانه و ارزیابی آن مد نظر قرار گرفته است. به این منظور غشاء ساخت شرکت Akzo Nobel در سیستم پایلوت شبنم خورشیدی مستقر در پالایشگاه گاز سرخون که توسط پژوهشکده محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت طراحی و برپا شده، به عنوان مرجع در نظر گرفته شد. پس از شناسایی غشاء، ماده اولیه آن تهیه و غشاء به روش دمش فیلم تهیه گردید. سپس خواص فیزیکی، مکانیکی و عبورپذیری در برابر بخار غشاء تهیه شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نهایتا آنالیز آب عبوری از غشاء برای آب دریا و پساب نمکی نفتی پالایشگاه گاز سرخون بررسی و نتایج با سیستم بدون غشاء مقایسه گردید. بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی، بیان گر مقاومت کششی، ضربه ای و ازدیاد طولی بالای غشاء است. نتایج بالای نفوذپذیری این غشاء در برابر بخار آب در مقایسه با غشاء های متخلخل، بیان گر کارایی بالای این غشاء جهت کاربرد در سامانه تراوش تبخیری است. با توجه به ویژگی های سیستم شبنم خورشیدی، می توان از آن به عنوان یک گزینه مناسب برای تصفیه آب سازند حاصل از استخراج نفت در مناطق جنوبی کشور استفاده نمود.

کلیدواژه ها

غشاءهای غیرمتخلخل, تصفیه پساب نفتی, سامانه شبنم خورشیدی, کوپلی اتر آمید, دستگاه دمش فیلم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.