مدل سازی ضخامت محدوده پایداری هیدرات گازی و تخمین اولیه حجم گاز در رسوبات دریای عمان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 24، شماره: 79
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-24-79_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عرفان افاضلی

دانشکده مهندسی نفت، واحد علوم وتحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

شهاب گرامی

پژوهشکده ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز، شرکت ملی نفت، تهران

ناصر کشاورز فرج خواه

پژوهشکده علوم زمین، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران

سید امیر بداخشان

دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف، تهران

چکیده

شواهد مطالعات لرزه ای در دریای عمان با استفاده از نشان گر شبیه ساز بستر دریا و نشان گرهای لرزه ای لکه مسطح و لکه روشن نشان می دهد که هیدرات گازی در رسوباتی که عمق آنها بیشتر از m ۱۱۵۰ باشد و در محدوده ای بالغ بر km۲ ۲۷۰۰۰ مشاهده شده است. در این مقاله با مدل سازی ضخامت محدوده پایداری هیدرات گازی و در نظر گرفتن خصوصیات میانگین زمین شناسی، تخمین مناسبی از حجم هیدرات گازی ارائه می گردد. برای این منظور مدل میلکو و ساسن مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به عدم قطعیت در ترکیب گاز، با در نظر گرفتن سه نوع ترکیب متفاوت گازی، حداقل عمق آب که هیدرات گازی می تواند در دریای عمان پایدار باشد، بین ۴۳۰ تا m ۸۷۲ متغیر می باشد. همچنین ضخامت متوسط محدوده پایداری هیدرات گازی ۲۱۷ تا m ۴۴۶  زیربستر دریا محاسبه گردید. بر این اساس حجم گاز هیدراته در دریای عمان در محدوده ۱۱ تا ۲۱ تریلیون متر مکعب در شرایط استاندارد دما و فشار پیش بینی می شود که با مقدار گاز میدان عظیم پارس جنوبی قابل مقایسه می باشد. بنابراین، وجود این منبع انرژی در دریای عمان ضرورت انجام مطالعات ویژه جهت تولید و ارزیابی اقتصادی را بیش از پیش مورد تاکید قرار می دهد.

کلیدواژه ها

هیدرات گازی, دریای عمان, محدوده پایداری هیدرات گازی, منبع انرژی, نشان گرهای لرزه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.