مدل سازی و شبیه سازی سیستم غشایی نم زدایی و مقایسه اقتصادی آن با سایر روش های نم زدایی گاز طبیعی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 23، شماره: 76
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-23-76_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی پورافشاری

گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد

مهسان باصفا

گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد

مهرداد کسرائی یگانه

شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد

چکیده

در این مطالعه طراحی و شبیه سازی فرآیندهای مختلف نم زدایی گاز طبیعی شامل فرآیندهای غشایی، جذب به کمک حلال و جذب سطحی انجام شده و نتایج حاصل از ارزیابی های اقتصادی این فرآیندها با یکدیگر مقایسه شده است. شبیه سازی واحد جذب به کمک حلال توسط نرم افزار Aspen-Hysys و مدل سازی و شبیه سازی سیستم غشایی در محیط نرم افزار MATLAB انجام شد. در تمامی فرآیندهای طراحی شده، هدف، رساندن میزان رطوبت موجود در جریان گاز طبیعی به مقدار مجاز موجود در خطوط لوله (یعنی lbm/MMSCF ۷)  بوده است. نتایج به دست آمده نشان داد که در محدوده شرایط عملیاتی فرض شده در این مطالعه، هزینه جداسازی سیستم غشایی در سرعت های پایین خوراک کم تر از سایر واحدهای نم زدایی است. به تدریج و با افزایش سرعت خوراک و به دنبال آن کاهش قابل ملاحظه در هزینه های واحدهای جذب و جذب سطحی، این اختلاف کم تر می شود. به علاوه، تحت شرایط عملیاتی مورد استفاده در این مطالعه، هزینه واحدهای غشایی از واحدهای جذب سطحی نیز کم تر است. طبق نتایج حاصل از ارزیابی اقتصادی و بهینه سازی سیستم های ترکیبی غشاء-جذب و نیز غشاء-جذب سطحی، در صورت استفاده از سیستم غشایی در بالادست هر یک از فرآیندهای نم زدایی و نیز با توجه به شرایط عملیاتی موجود در هر واحد نم زدایی، کاهش قابل ملاحظه ای در هزینه های جداسازی کل ایجاد خواهد شد.

کلیدواژه ها

ارزیابی اقتصادی, سیستم غشایی, شبیه سازی, مدل سازی, نم زدایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.