ژئوشیمی و پتروژنز گدازه بالشی و دایک های هاصفحه ای مجموعه افیولیتی کامیاران (شمال غرب ایران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علوم زمین خوارزمی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GNF-7-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Asrin Shojaei

دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، گروه زمین شناسی معدنی و آب،

mohammad rahgoshay

دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، گروه زمین شناسی معدنی و آب،

Ayoub Veisinia

دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، گروه زمین شناسی معدنی و آب،

iman monsef

Department of Earth Sciences, Institute for Advanced Studies in Basic Sciences, Zanjan ,Iran

چکیده

افیولیت کامیاران، با سن کرتاسه­ی فوقانی، بخشی از افیولیت های مزوزوئیک ایران است که در جنوب غرب رانندگی اصلی زاگرس رخنمون پیدا کرده است. این افیولیت از شمال­شرق توسط سنگ­های دگرگونی زون سنندج-سیرجان و از سمت جنوب­غرب توسط سنگ آهک­های بیستون، رادیولاریت­های کرمانشاه و کمربند چین خورده-رانندگی زاگرس احاطه شده است. افیولیت کامیاران از توالی­های گوشته­ای و پوسته­ای تشکیل یافته­اند. سکانس پوسته­ای از گدازه­های بالشی به همراه دایک­های صفحه­ای و گدازه­های جریانی تشکیل شده است. آنومالی مثبت عناصرLILE  به همراه تهی شدگی از HFSE  خصوصیات سری تولنیتی بازالت­های جزایر قوسی را نشان می­دهند. دایک­های ورقه­ای از نظر ویژگی­های ژئوشیمیایی از دو روند متفاوت پیروی می­کنند. دایک­های ورقه­ای نوع اول و گدازه­های بالشی و جریانی از نظر روند کلی عناصر نادر خاکی الگوهای مشابه با روندهای این عناصر در مورب غنی شده را نشان می­دهند. افزون بر این، آنومالی مثبت عناصر نادر خاکی سبک و لیتوفیل بزرگ یون به همراه تهی­شدگی از عناصر با شدت میدان بالا نشان دهنده گرایش کالک­آلکالن و محیط تشکیل مرتبط با فرورانش این سنگ­ها است. این در حالی است که دایک­های داسیتی با الگوی عناصر نادر خاکی مسطح و غنی­شدگی در عناصر لیتوفیل بزرگ یون و تهی­شدگی در عناصر با شدت میدان بالا در گروه سنگ­های تولئیتی جزایر قوسی قرار می­گیرند. تشابه نسبت­های عنصری در تمام نمونه­های مورد مطالعه دلیلی بر هم منشا بودن ماگمای سازنده ی سنگ­های مورد مطالعه است. براساس بررسی­های ژئوشیمیایی، محیط تشکیل سنگ­های سازنده­ی افیولیت کامیاران مرتبط با فرورانش درون اقیانوسی است.

کلیدواژه ها

Kamyaran ophiolite, pillow lavas, sheeted dikes, island-arc tholeiites, calc-alkaline affinity., افیولیت کامیاران, گدازه های بالشی, دایک های ورقه ای, تولئیت های جزایر قوسی, سری کالک آلکالن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.