برآورد فشار بهینه گل حفاری با استفاده از معیارهای مختلف شکست در چاه های انحرافی، مطالعه موردی: چاه ۲sk ۵ میدان نفتی سلمان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 23، شماره: 73
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-23-73_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالمجید موحدی نیا

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده مهندسی نفت وگاز

محمد کمال قاسم العسکری

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده مهندسی نفت وگاز

محسن یاراحمدی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده مهندسی نفت وگاز

چکیده

ناپایداری دیواره چاه یکی از جدی ترین مشکلات در حفاری می باشد، زیرا این مساله می تواند در نهایت سبب تاخیر در عملیات حفاری، افزایش هزینه های حفاری و در بعضی موارد متروک شدن چاه شود. هزینه های ناشی از این مشکلات در جهان بالغ بر دو میلیارد دلار در سال برآورد شده است. امروزه با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی گل حفاری می توان با تغییر در ترکیبات آن دیواره چاه را پایدار نمود. با کمک علم مکانیک سنگ و اطلاع کامل از خواص مکانیکی سازند، مسیر بهینه حفر چاه و پنجره گل تعیین می شود. خصوصیات متعددی از سازند در طراحی مسیر چاه تاثیرگذار هستند. اطلاع از این خصوصیات و به کارگیری کامل و صحیح آنها، تاثیر بسزایی در طراحی بهینه وزن گل و پایداری چاه خواهد داشت. روش های تحلیلی به دلیل ساده بودن و عدم نیاز به بسیاری از پارامترهای مربوط به سنگ و محیط حفاری (که معمولا در ابتدای پروژه معلوم نیست)، نسبت به روش های عددی کاربرد بیشتری دارند. در این تحقیق سعی بر آن بوده است که پایداری   چاه ۲sk ۵ در میدان سلمان به روش تحلیلی با استفاده از سه معیار شکست موهرکولمب، موگی کولمب و دراگرپراگر مورد بررسی قرار گیرد وضمن مقایسه کاربرد معیارهای فوق در پایداری چاه، در نهایت پیشنهاداتی جهت حفر چاه در میدان مذکور داده شود.

کلیدواژه ها

نجره گل حفاری, معیارهای شکست, پایداری, شکست کششی, شکست برشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.