ترکیب داده های مغزه و چاه پیمایی به منظور پیش بینی سرعت امواج تراکمی در سنگ های مخازن کربناته

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 22، شماره: 71
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-22-71_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزت الله کاظم زاده

پژوهشگاه صنعت نفت، پژوهشکده مهندسی نفت

جعفر ولی

پژوهشگاه صنعت نفت، پژوهشکده مهندسی نفت

محمدرضا اصفهانی

پژوهشگاه صنعت نفت، پژوهشکده مهندسی نفت

حسام آلوکی بختیاری

پژوهشگاه صنعت نفت، پژوهشکده مهندسی نفت

چکیده

در سنگ های کربناته ارتباط سرعت امواج تراکمی با تخلخل علاوه بر مقدار تخلخل به عواملی نظیر نوع تخلخل، کانی، اشباع شدگی و فشار بستگی دارد. بنابراین نمودار سرعت بر حسب تخلخل دارای پراکندگی زیادی می باشد. در این مطالعه ارتباط بین سرعت امواج تراکمی و تخلخل به دو روش مختلف طبقه بندی در سنگ های کربناته مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. بدین منظور از دو روش تقسیم بندی سنگ های کربناته بر مبنای واحدهای جریان هیدرولیکی و مقادیر انحراف سرعت لرزه ای استفاده شده است. روش های آنالیز هیستوگرام و روش مربعات می نیمم خطا جهت گروه بندی شاخص منطقه ای جریان و مقادیر انحراف سرعت به کار گرفته شده است .تعداد واحدهای جریان هیدرولیکی بر مبنای مقادیر تخلخل و تراوایی اندازه گیری شده در آزمایشگاه تعیین گردید و مقادیر انحراف سرعت لرزه ای از اختلاف سرعت حاصل از نگار صوتی و سرعت حاصل از تخلخل نوترونی با استفاده از معادله متوسط زمانی وایلی محاسبه شد. نتایج بیان گر ۴ واحد جریان هیدرولیکی با مقادیر شاخص منطقه ای جریان از ۲۳/۲ تا ۹۵/۱۹ و چهار گروه سنگی با مقادیر انحراف سرعت لرزه ای از ۱۳۹ تا (m/s) ۱۱۳۵ تعیین گردید. همچنین نتایج، نشان دهنده کارایی بهتر طبقه بندی سنگ ها بر اساس نگار انحراف سرعت لرزه ای نسبت به روش واحدهای جریان هیدرولیکی در تخمین سرعت امواج تراکمی می باشد. به طوری که متوسط ضریب همبستگی در تقسیم بندی بر اساس نگار انحراف سرعت برابر ۹۳% و بر مبنای واحدهای جریان هیدرولیکی برابر ۶۷% می باشد.

کلیدواژه ها

سنگ کربناته, سرعت امواج طولی, واحد جریان هیدرولیکی, انحراف سرعت لرزه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.