بررسی رفتار سازند کژدمی در زایش هیدروکربور با استفاده ازمدل سینتیکی آرنیوس در برخی میادین نفتی جنوب غرب ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علوم زمین خوارزمی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GNF-7-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Saeedeh senemari

Imam Khomeini International University

Bijan Maleki

Imam Khomeini International University

Abouzar Bazvandi

Imam Khomeini International University

Mohammad Javad Yousefzadeh

Imam Khomeini International University

چکیده

در این مطالعه ارزیابی رسوبات سازند کژدمی به عنوان سنگ منشا احتمالی، در میدان­های نفتی اهواز، آغاجاری، پارسی­، کیلورکریم و مسجد سلیمان در حوضه زاگرس واقع در جنوب غرب ایران انجام گرفت. برای این منظور از مدل سینتیکی آرنیوس جهت ارزیابی بلوغ سنگ منشاء و همچنین بررسی زایش نفت استفاده شد. بر اساس اطلاعات بدست آمده، کروژن غالب در سازند کژدمی از نوع   IIاست. همچنین بر اساس مقادیر بدست آمده از پیرولیز راک-اول، این سازند به طور کامل وارد پنجره نفتی شده و دارای  بالایی است. از این رو کروژن این سازند، در  طبقه­بندی بسیار خوب قرار گرفته که از پتانسیل هیدروکربور­زایی بسیار خوبی نیز برخوردار است. در این مطالعه بر اساس مدل­ سینتیکی آرنیوس نیز نتایج مشابهی بدست آمد. بر این اساس، نرخ تبدیل هیدروکربور در میدان­های مختلف در محدوده ۶۶ تا ۱۰۰ درصد قرار گرفت. این تغییرات عمدتا ناشی از تاریخچه تدفین متفاوت، در میدان­های مورد مطالعه بوده است.

کلیدواژه ها

Arrhenius model, Oil field, Kazhdumi Formation, Middle Zagros, History of burial., مدل آرنیوس, میدان نفتی, سازندکژدمی, زاگرس میانی, تاریخچه تدفین.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.