بررسی سواد سلامت بزرگسالان ۶۵-۱۸ سال شهر شهریار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات سلامت در جامعه، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHCM-3-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید ابوالحسن نقیبی

مشرفه چالشگر کرداسیابی

ارزو کاظمی

محبوبه حسینی

چکیده

مقدمه و هدف: سواد سلامت یکی از اجزای مهم سلامت همگانی تلقی می گردد و به ظرفیت افراد برای کسب، پردازش و درک اطلاعات و خدمات بهداشتی مورد نیاز به منظور تصمیم گیری در زمینه های مرتبط با سلامت، سواد سلامت گفته می شود. پژوهش حاضر با هدف سنجش سواد سلامت بزرگسالان ۶۵ - ۱۸ سال شهر  شهریار صورت گرفت. روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی_ تحلیلی و حجم نمونه آن شامل ۲۹۹ نفر از افراد بزرگسال ۶۵ - ۱۸ سال بود که به صورت نمونه گیری در دسترس از ۱۰ محله شهر شهریار انتخاب شدند. ابزار مطالعه حاضر، پرسشنامه سنجش سواد سلامت ایرانیان (HELIA: Health Literacy for Iranian Adults) بود و داده ها با  استفاده از نرم افزار SPSS ۲۱ و آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در این مطالعه، میانگین نمره سواد سلامت ۱/ ۲۲ ± ۲۶ / ۵۸ بود. میانگین نمره سواد سلامت به تفکیک ابعاد سلامت شامل دسترسی به اطلاعات ۱۴ / ۶۱ ، فهم و درک اطلاعات ۷۴ / ۶۶ ، مهارت خواندن اطلاعات ۸۷ / ۶۲ ، ارزیابی اطلاعات ۶۸ / ۵۴ و تصمیم گیری و رفتار اطلاعات ۸۷ / ۴۵ بوده است. در سطح بندی سواد سلامت، ۵/ ۳۶ درصد دارای اطلاعات ناکافی، ۷/ ۲۳ درصد ن هچندان کافی، ۱/ ۲۳ درصد کافی و ۴/ ۱۴ درصد عالی بودند. در مطالعه حاضر بین متغیرهای سن، تحصیلات و شغل با ابعاد پنج گانه سواد سلامت ارتباط معناداری مشاهده گردید ( ۰۰۰۱ / P> ۰ )نتیجه گیری: گفتنی است نمره میانگین سواد سلامت در بیش از ۶۰ درصد جمعیت مورد مطالعه در سطح ناکافی و نه چندان کافی بوده است؛ بنابراین لزوم توانمندسازی افراد جامعه و طراحی برنامه های متنوع متناسب با متغیرهای جمعی تشناختی با هدف جلب مشارکت برای ارتقاء آگاهی مرتبط با سلامت توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

Adults, Health literacy, Iranian Health Literacy Questionnaire (HELIA), بزرگسالان, پرسشنامه سواد سلامت ایرانیان, سواد سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.