مقاله علمی – پژوهشی: تاثیر مکانیزاسیون بر سطوح مختلف امنیت زیستی در برخی از مزارع دومنظوره پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان در استان مرکزی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 32، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-32-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نکوئی فرد

National Artemia Research Center

محمود حافظیه

Iranian Fisheries Science Research Institute

مسعود صیدگر

National Artemia Research Center

کامیار غرا

Iranian Fisheries Science Research Institute

ابوالفضل سپهداری

Iranian Fisheries Science Research Institute

کاظم عبدی

Iran Veterinary Organization

چکیده

در این تحقیق ۳۰ مزرعه از پنج شهرستان استان مرکزی مورد ارزیابی و ممیزی امنیت زیستی قرارگرفت. فرم های بررسی گذرگاه های خطر، تجهیزات مکانیزاسیون به کار رفته در مزرعه و ممیزی امنیت زیستی (استاندارد سازمان دامپزشکی کشور)، برای هر مزرعه تکمیل گردید. ارتباط مکانیزاسیون و سطح امنیت زیستی با استفاده از آنالیز همبستگی و برای ارزیابی احتمال خطر از مدل نیمه کمی استفاده شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان دهنده بیشینه احتمال خطر با شاخص عددی ۴۰/۰ برای مزارع دو منظوره کشاورزی اراک و فراهان و بیشینه میانگین احتمال خطر (±خطای استاندارد) با ۰۲۲/۰±۲۰۵/۰ در شهرستان فراهان و کمینه احتمال خطر با شاخص عددی ۰۳/۰ برای اراک و شازند و کمینه میانگین عددی احتمال خطر (±خطای استاندارد) با ۰۱۶/۰±۱۵/۰ در مزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان شازند به دست آمد. متوسط احتمال خطر در سطح کل مزارع منتخب شهرستان های معین مورد مطالعه استان مرکزی ۰۰۹/±۱۸/۰ محاسبه گردیدکه نشان دهنده قرارگرفتن تمامی مزارع منتخب مورد مطالعه در رده خطر احتمالی متوسط (سطح B) بود. جهت آزمون رابطه دو متغیر احتمال خطر و درجه مکانیزاسیون از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. بین میزان احتمال خطر و درجه مکانیزاسیون، همبستگی معنی دار مشاهده نشد (۴۱/۰P =، ۳۰ n= و ۳۴/۰r =). در نتیجه، از جنبه آماری مشخص شد متغیرهای احتمال خطر و درجه مکانیزاسیون با یکدیگر رابطه ندارند. این مولفه برای ظرفیت تولید و سطح مکانیزاسیون نیز صادق بود. نتایج به دست آمده نشان دادکه به دلیل ضعف تجهیزات امنیت زیستی در مکانیزه کردن مزارع دومنظوره کشاورزی پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان در استان مرکزی افزایش خطر در برخی از این مزارع را تا حد قرارگرفتن احتمال خطر بالا (سطح (C قرار داده است که با تمهیدات لازم و استقرار برنامه های امنیت زیستی، به سهولت می توان باعث کاهش معنی دار خطر در این مزارع شد.

کلیدواژه ها

Mechanization, Dual-purposed agricultural farms, Rainbow trout, Biosecurity, Possible Risk, Markazi Province, مکانیزاسیون, مزارع دومنظوره کشاورزی, قزل آلای رنگین کمان, امنیت زیستی, خطر احتمالی, استان مرکزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.