استخراج آبی روغن از دانه بزرک و بررسی پایداری و ویژگی های فیزیکی شیمیایی آن در طی نگهداری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 20، شماره: 144
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-20-144_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

mina sanati agah

PhD student in Food Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Tabriz

Sodeif Azadmard-Damirchi

. Professor, Department of Food Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Tabriz

Samad Bodbodak

Assistant Professor, Department of Food Science and Engineering, Ahar Faculty of Agriculture, University of Tabriz

Bahram Fathi-Achachlouei

Associate Professor, Department of Food Science and Engineering, Faculty of Agriculture, Mohaghegh Ardabili University

چکیده

هدف از این تحقیق، بررسی فرآیند استخراج آبی به عنوان یک روش ایمن و دوست دار محیط زیست جهت استخراج روغن از دانه بزرک است. برای این منظور، دانه بزرک ابتدا برشته (تحت دمای ۱۲۰ درجه سلسیوس به مدت ۴۵ دقیقه)، سپس آسیاب شده و فرایند استخراج آبی انجام شد. در فرایند استخراج آبی شرایط دما (۷۰-۲۵ درجه سانتی گراد)، زمان (۵/۴-۵/۱ ساعت) و pH (۴-۷) اعمال شد و ویژگی های کیفی (عدد اسیدی، عدد پروکسید و بازده استخراج روغن) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش هر یک از پارامتر های زمان استخراج و دمای استخراج، بازده روغن بدست آمده نیز افرایش می یابد، بطوری که بیش ترین میزان بازده مربوط به زمان استخراج ۳ ساعت، دمای استخراج ۷۰ درجه سلسیوس و ۴= pHبود. همچنین عدد اسیدی و پروکسید روغن نیز با بالا رفتن پارامتر های زمان استخراج و دمای استخراج افزایشmouseout="msoCommentHide('_com_۱')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_۱','_com_۱')"> [U۱]  یافت. روغن استخراج شده در دمای ۷۰ درجه سلسیوس، زمان ۴۵/۲ ساعت و ۴=pH با توجه به نتایج حاصل از اندازه گیری عدد اسیدی، عدد پروکسید و بازده استخراج با استفاده از نرم افزار دیزاین اکسپرت (Design Expert) بعنوان تیمار بهینه انتخاب شد و آزمون های کیفی در طول نگهداری در ۶۰ روز بر روی آن انجام گرفت. در طول نگهداری روغن، میزان کلروفیل، کارتنوئید و محتوی فنل کل کاهش معنی داری (۰۵/۰≥p) داشت. همچنین عدد اسیدی و پروکسید طی زمان افزایش معنی داری (۰۵/۰≥p) نشان دادند. mouseout="msoCommentHide('_com_۱')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_۱','_com_۱')">  [U۱]Q۷

کلیدواژه ها

Aqueous extraction, Flaxseed, Oil yield, Quality characteristics, استخراج آبی, بازده روغن, دانه بزرک, ویژگی های کیفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.