تاثیر پوشش ژل آلوئه ورا برخصوصیات کیفی ، میکروبی و ماندگاری میوه موز طی انبارمانی سرد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 20، شماره: 144
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-20-144_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

zainab norozi

Department Masters of food science and Technology

Roya zekavati asl

Assistant professor department of Nursing

چکیده

استفاده از تیمارهای شیمیایی برای جلوگیری از ضایعات پس از برداشت میوه ها اثرات زیانباری به دنبال دارد و عامل مهمی در کاهش عمر انباری آنها محسوب می شوند.گیاهان ازگذشته ی دورتا به امروز یکی از اولین منابع قابل استفاده دردرمان بوده­ اند.اخیرا تحقیقات گسترده ­ای روی گیاهان­ دارویی ازجمله آلوئه ورا انجام شده است و این گیاه توانسته است درحفظ، تازگی و کیفیت میوه ­ها ونیز کنترل قارچ ­های آنها نقش مهمی ایفا کند و به عنوان یک سد برای ورود و خروج مواد ،انتقال اجزاء و افزودنی ها و جلوگیری از رشد میکروارگانیسم ها درسطح میوه ها و نیزحفاظت مکانیکی آنها استفاده گردد.از پوشش خوراکی آلوئه ­ورا درغلظت­ های متفاوت از ژل(۱۰۰،۷۵،۵۰،۲۵درصد)طی ۲۴ روز انبارداری در دمای ۱۲ درجه سانتیگراد استفاده شد.پایداری میکروب ها (تعداد کپک ها)، خصوصیات فیزیکوشیمیایی (کاهش وزن، سفتی بافت، pH ، مواد جامد محلول) و ویژگی حسی رنگ موز پوشش داده شده با ژل آلوئه ورا پس از ۲۴ روز انباداری در مقایسه با شاهد ارزیابی شد. نتایج نشان داد پوشش آلوئه ورا بر تمامی صفات حسی تاثیر داشته و به صورت معنی داری رشد میکروارگانیسم ها را به تاخیر انداخته وافت وزن را نسبت به  شاهد به طور موثری کاهش داده است و این پوشش سبب حفظ بهتر سفتی و همچنین باعث حفظ تازگی موزهای پوشش داده شده با ژل آلوئه ورا شد. مواد جامد محلول را کاهش داده است و اثر معنی داری بر pH  تیمارها داشت و برویژگی حسی رنگ در تیمارهای مختلف نسبت به شاهد اثر معنی داری نداشت. در نتیجه پوشش های خوراکی به عنوان مانعی در برابر مهاجرت رطوبت عمل می کنند و برخی مانند آلوئه ورا خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی نیز دارند لذا پوشش ژل آلوئه ورا بر روی میوه موز درانبار سرد باعث افزایش عمر نگهداری و نیز حفظ تازگی وطراوت آن می شود

کلیدواژه ها

Banana, Aloe Vera, Microbial Spoilage, Coating, Shelf life, موز, آلوئه ورا, فساد میکروبی, پوشش دهی, ماندگاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.