رابطه بین وضعیت شناخت و تبعیت دارویی در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات سلامت در جامعه، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHCM-5-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حقیقی

Student Research Committee, Faculty of Nursing and Midwifery, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

احترام سادات ایلالی

Department of Geriatric Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

جمشید یزدانی

Faculty of Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

زهره ترقی

Health Sciences Research Center, Addiction Institute, Department of Geriatric Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

چکیده

مقدمه و هدف: عدم تبعیت دارویی می تواند پیامدهای ناگواری از جمله افزایش میزان بستری شدن و هزینه های مراقبت بهداشتی را به دنبال داشته باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط وضعیت شناختی با تبعیت دارویی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون طراحی شد. روش کار: در این مطالعه مقطعی ۱۸۰ سالمند مبتلا به پرفشاری خون از بیمارستان "امام رضا (ع)" آمل با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اختلال شناخت و تبعیت دارویی به ترتیب با استفاده از آزمون وضعیت شناخت (COST: Cognitive State Test) و Morisky بررسی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۶ و آزمون های t مستقل، کای دو و رگرسیون لجستیک انجام شد. یافته ها: از میان ۱۸۰ سالمند مورد بررسی، ۶۶/۱ درصد (۱۱۹ نفر) زن بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان ۷/۶۳±۷۲/۸۷ سال، میانگین تبعیت دارویی ۲/۲۹±۵/۲۱ و میانگین نمره شناخت ۳/۲۱±۲۶/۰۳ محاسبه گردید. تبعیت دارویی رابطه آماری معنا داری با نمره کل شناخت نداشت (۰/۳۲۲P= ). تبعیت در افرادی که اضطراب نداشتند نسبت به افرادی که دارای اضطراب بودند، دو برابر بیشتر بود (۰/۵۱ =odds، ۰/۰۰۸= P ، ۰/۶۷-=β). نتایج نشان دادند که با افزایش یک واحد روانی گفتار، تبعیت دارویی ۱۲ برابر افزایش یافته و با افزایش یک واحد تفکر انتزاعی و قضاوت، تبعیت دارویی هشت برابر افزایش پیدا می کند. نتیجه گیری: زیرحیطه های شناخت از جمله زیرحیطه های روانی گفتار و تفکر انتزاعی و قضاوت، رابطه معنا داری با تبعیت دارویی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون داشتند. در این راستا، بررسی وضعیت شناخت سالمندان مبتلا به پرفشاری خون و طراحی مداخلات مناسب توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

Aging, Cognition, Hypertension, Medication adherence, پرفشاری خون, تبعیت دارویی, سالمندی, شناخت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.