بررسی تاثیر آموزش بر ارتقای خود مراقبتی بیماران دیابتی نوع ۲ تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی روستایی شهرستان نور در سال ۱۳۹۳

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات سلامت در جامعه، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHCM-1-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی اصغری

BSc in Public Health, Mazandaran Uni-versity of Medical Sciences, Mazandaran, Iran

ابوالحسن نقیبی

Department of Public Health, Health Sci-ences Research Center, School of Health, Mazandaran University of Medical Scie-nces, Sari, Iran

فرشته رستمی

MSc of Epidemiology, Mazandaran Uni-versity of Medical Sciences, Mazandaran, Iran

چکیده

مقدمه و هدف: دیابت یکی از مهم ترین مشکلات بهداشتی و شایع ترین بیماری مزمن متابولیک در جهان است. اجرای برنامه خودمراقبتی موجب بهبود نحوه مراقبت و کیفیت زندگی بیماران دیابتی می شود. این مطالعه با هدف تعیین اثر آموزش بر ارتقای خود مراقبتی در بیماران دیابتی نوع ۲ تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی روستایی شهرستان نور انجام شده است. روش کار: مطالعه از نوع مداخله ای و تجربی بوده است. حجم نمونه تعداد ۲۰۰ بیمار دیابتی جمعیت روستایی نور در دو گروه مورد و شاهد بوده است. ابزار مطالعه پرسشنامه خودمراقبتی در ۴ حیطه ورزش، مراقبت از پا، نحوه مصرف دارو و تزریق انسولین می باشد. در ابتدا پرسشنامه پیش آزمون از نمونه ها گرفته شد و پس از آن مداخله آموزشی به روش آموزش تلفیقی صورت گرفت. ۸ هفته پس از آن نیز، پرسشنامه پس از آزمون تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۰ آنالیز شده است. یافته ها: میانگین نمرات آگاهی در گروه مورد ۹۴۴/۲ و در گروه شاهد ۲۴۴/۲ بوده است. همچنین بین ویژگی جمعیت شناختی سن، جنس، سواد و ارتقای خودمراقبتی در هر دو گروه ارتباط معنی داری وجود داشته است. اما همبستگی معنی داری بین تاثیر شغل و ارتقای خود مراقبتی در دو گروه مشاهده نگردید. نتیجه گیری: این مطالعه اهمیت آموزش مستمر و تلفیقی را جهت ارتقای خودمراقبتی بیماران دیابتی نوع ۲ نشان می دهد. بنابراین باید بر برنامه های آموزشی گوناگون که سبب افزایش آگاهی بیماران می گردد، تاکید نمود؛ زیرا افزایش آگاهی سبب بهبودی نگرش و عملکرد نیز خواهد شد.

کلیدواژه ها

Education, Health centers, Self-care, Type ۲ diabetes, آموزش, خودمراقبتی, دیابت نوع ۲, مراکز بهداشتی درمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.