ارتباط وضعیت ارگونومیکی و شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در شاغلان کارگاههای غرب استان اصفهان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات سلامت در جامعه، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHCM-9-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا کریمی زوردگانی

Associate Professor, Department of Occupational Health Engineering, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

امیرحسین ملا اقا بابایی

Senior HSE Expert, Isfahan Province Health Center, Isfahan, Iran

فاطمه پری دخت

Master Student, Department of Occupational Health Engineering, Student Research Committee, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

چکیده

مقدمه و هدف: اختلالات اسکلتی-عضلانی یکی از مشکلات جهانی است که پس از مشکلات تنفسی در رتبه دوم قرار دارد. هدف از این مطالعه، تعیین وضعیت ارگونومیکی و شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در شاغلان کارگاه های غرب استان اصفهان بود. روش کار: این مطالعه توصیفی-تحلیلی روی ۷۴ هزار و ۲۵ نفر از کارگران شاغل در ۹ گروه صنایع مختلف در کارگاه های غرب استان اصفهان در سال ۱۳۹۹ انجام شد. نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد. برای بررسی وضعیت ارگونومی و اختلالات اسکلتی-عضلانی کارگران، بعد از عکس برداری از وظایف مختلف، از روش های RULA، REBA، QEC، OWAS و WISHA به منظور ارزیابی پوسچر کارکنان استفاده شد. درنهایت داده های جمع آوری شده با آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن از طریق نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در ناحیه کمر (۲۸۰۶ نفر) زیاد است. همچنین بین افراد مبتلا به کمردرد، افرادی که بار را هل می دهند و افرادی که بار را پایین می آورند، از نظر آماری ارتباط معنادار وجود دارد (۰/۰۵> P). ازطرف دیگر، دو ریسک فاکتور پوسچر نامناسب و کار تکراری، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. نتیجه گیری: تعیین میزان ابتلا به اختلالات اسکلتی-عضلانی و ارزیابی وضعیت ارگونومیکی کارکنان با استفاده از ابزارهای ارزیابی پوسچر در صنایع غرب استان اصفهان نشان داد مشکلات ارگونومیکی در محیط کاری کارکنان زیاد است. برای کاهش شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و اثرات آن در جامعه مطالعه شده، ضروری است که سطح ریسک فاکتورهای ارگونومیکی از سطح ریسک ۴ به سطح ریسک ۱ کاهش داده شود. بنابراین، باید برنامه های آموزشی و مداخله ای ارگونومیک برای کارکنان این صنایع در نظر گرفته شود تا در آینده از بروز آسیب های احتمالی و جدی پیشگیری شود.

کلیدواژه ها

Back pain, Musculoskeletal disorders, QEC, REBA, RULA, اختلالات اسکلتی-عضلانی, کمردرد, RULA, REBA, QEC

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.