سیمای اپیدمیولوژیک مرگ و میر کودکان کمتر از ۵ سال در استا ن مازندران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات سلامت در جامعه، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHCM-1-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید ابوالحسن نقیبی

Assistant Professor, Department of Public Health, Health Sciences Research Center, Faculty of Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

محمود موسی زاده

Assistant Professor, Health Sciences Research Center, School of Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

جلیل شجاعی

Ph.D. Student, Health Sciences Research Center, School of Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

چکیده

مقدمه و هدف:  میزان مرگ کودکان کمتر از پنج سال، یکی از شاخص های توسعه و سلامت جوامع به شمار می آید. ازجمله راه های ارتقای سلامت، شناسایی علت های بروز و عوامل اجتناب ناپذیر مرگ کودکان است؛ بنابراین، سیمای اپیدمیولوژیک مرگ کودکان کمتر از پنج سال در این مطالعه بررسی شده است. روش کار:  این مطالعه از نوع مقطعی بوده و حجم نمونه، ۱۸۴ مرگ کمتر از پنج سال ثبت شده در شهرستان های منتخب بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیست بوده که پایایی و روایی آن تایید شده است. ورود داده در نرم افزار ۱۶ SPSS و آنالیز داده ها با استفاده از فراوانی، میزان ها و آزمون کای دو انجام شده است. یافته ها:  میزان بروز مرگ در کودکان کمتر از پنج سال، ۸۹/۷ در هزار تولد زنده بوده است. شایع ترین علت مرگ کودکان، بیماری های تنفسی (۱/۲۶ درصد) بوده است و بیشتر آنها هنگام تولد، وزن کمتر از ۲۵۰۰ گرم داشتند (۰۰۱/۰=p). رتبه تولد ۲/۵۲ درصد از کودکان فوت شده، فرزند اول بوده است (۰۰۱/۰=p). در این بررسی ۷/۷۰ درصد از زایمان های مادران کودکان فوت شده، سزارین (۰۰۱/۰=p) و سطح سواد بیشتر مادران و پدران و سطح درآمد خانوارهای کودکان فوت شده، پایین بوده است (۰۰۱/۰=p). نتیجه گیری:  ازآنجا که مرگ در کودکان با ویژگی های وزن پایین هنگام تولد، رتبه اول تولد، سطح پایین سواد والدین و سطح درآمد پایین خانوارها بیشتر بوده است، به نظر می رسد با اجرای برنامه های مداخله ای، بخش عمده ای از مرگ های کودکان قابل پیشگیری باشد.

کلیدواژه ها

Children, Death, Epidemiology, Death cause, کودکان, اپیدمیولوژی, علت مرگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.