بررسی میزان تعارض کار-خانواده، تاب آوری و ترک شغل پرستاران شاغل در بیمارستان نظامی شهر بیرجند در دوران همه گیری کووید۱۹

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله تحقیقات سلامت در جامعه، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHCM-9-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول سلیمانی مقدم

MSc in Nursing, Social Determinants of Health Research Center, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

طاهره بلوچی بیدختی

Assistant Professor of Nursing, Department of Medical Emergencies, School of Nursing, Social Development and Health Promotion Research Center, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad, Iran

چکیده

مقدمه و هدف: اپیدمی کرونا به عاملی نگران کننده برای کادر درمان، به خصوص پرستاران تبدیل شده است. با وجود اپیدمی کرونا، فشار کاری پرستاران افزایش یافته است که خود می تواند باعث تعارض کار-خانواده، کاهش تاب آوری و به دنبال آن، ترک شغل در این قشر شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان تعارض کار-خانواده، ترک شغل و تاب آوری پرستاران بود. روش کار: این مطالعه ی توصیفی مقطعی در سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱، روی ۹۰ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان نظامی شهر بیرجند انجام شد. پرستاران بر اساس داده های سرشماری و معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه ی اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه های تعارض کار-خانواده کارلسون، ترک خدمت کیم و تاب آوری کانر کونور و دیویدسون بود. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS.V۲۱ و با استفاده از شاخص های میانگین، انحراف معیار، توزیع فراوانی نسبی و مطلق و آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف، من ویتنی و هم بستگی اسپیرمن صورت گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که بیش از نیمی از شرکت کنندگان مرد (۳/۵۳ درصد) و بیشترشان متاهل (۸/۸۷ درصد) بودند. میانگین نمره ی تعارض کار-خانواده ۱۴/۹ ± ۲۲/۴۱ (متوسط رو به پایین)، ترک شغل ۲/۱۱ ± ۸۶/۳۸ (در حد متوسط) و تاب آوری ۰۲/۱۲ ± ۷/۷۴ (در حد بالا) بود. نتایج آزمون من ویتنی یو نشان داد که ترک خدمت در جنس مذکر، افراد مجرد و افراد ساکن حومه ی شهر بیشتر و تاب آوری در جنس مذکر، افراد ساکن شهر و سن بالاتر، بیشتر است. نتیجه گیری: در طول شیوع ویروس کرونا، پرستاران شاغل در این بیمارستان سطوح متوسطی از تعارض کار و خانواده و سطوح بالایی از تاب آوری را تجربه کردند که این نتایج می تواند زمینه ساز شروع مطالعات بیشتر و تشکیل کارگاه های آموزشی در این زمینه باشد.

کلیدواژه ها

Coronavirus, Conflict, Nurse, Resignation, Resilience, تعارض, ترک شغل, تاب آوری, پرستار, کرونا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.