بررسی و آسیب شناسی وضعیت ارتباطی و تعاملی روابط عمومی ها و رسانه ها

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه، دوره: 6، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_JISCM-6-21_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدشهاب سید محسنی

دانشجوی دکترای علوم ارتباطات،گروه ارتباطات، دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمد دادگران

دانشیار گروه علوم ارتباطات اجتماعی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

حسینعلی افخمی

دانشیار، گروه روابط عمومی، دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران،

چکیده

روابط عمومی ها و رسانه ها برای تحقق وظایف و مسئولیت ها، نیازمند به ارتباط، تعامل و همکاری موثر با یکدیگر هستند، ولی آنچه در این فرایند ارتباطی- در بسیاری از موارد- مشاهده می شود، وجود چالش های مختلف ارتباطی است، این پژوهش، با هدف شناخت همین چالش‎ها و ارائه راهکارهایی برای بهبود و توسعه ارتباط و تعامل بین روابط عمومی‎ها و رسانه ها انجام شده است. در این تحقیق، از دو روش کیفی و کمی استفاده شده است، یکی مصاحبه عمیق با اساتید و صاحبنظران روابط عمومی و رسانه، و دیگری، روش کیو و ابزار پرسشنامه برای اخذ دیدگاه مدیران، کارشناسان روابط عمومی، سردبیران و خبرنگاران روزنامه های سراسری. براساس یافته ها، عواملی نظیر: نبود رویکرد ارتباطی حرفه‎ای، نگرش سیاسی و جناحی، تبعیض‎گرایی، عدم اخلاق‎گرایی و اعتماد متقابل و... از جمله مهمترین عوامل بروز چالش ارتباطی بین روابط عمومی ها و رسانه ها بوده است. همچنین در روش کیو، تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد از میان ۴ عامل تاثیرگذار بر ایجاد چالش های ارتباطی بین روابط عمومی ها و رسانه‎ها، عامل عملکردی با ۶۴/ ۰بیشترین و عامل شناختی با ۴۰۷/ ۰کمترین تاثیر را در بروز این چالش‎ها داشته‎اند. درنهایت باید گفت متولیان و سیاستگذاران حوزه روابط عمومی و رسانه، می توانند با اتکا به نتایج این پژوهش، نسبت به برنامه‎ریزی و ساماندهی ارتباط و تعامل علمی و حرفه‎ای مطلوب دست اندرکاران این دو نهاد ارتباطی، اقدام کنند و آیین‎نامه‎ها و دستورالعمل‎هایی را در این راستا، طراحی و ابلاغ کرده و به مرحله اجرا بگذارند.

کلیدواژه ها

روابط عمومی, رسانه, چالش‎ها, تعاملات, راهکارهای ارتباطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.