مطالعه اثر ممانعتی آلفالیپوئیک اسید بر مسمومیت خونی القا شده با سیس پلاتین در موش های NMRI

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-10-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Siamak Yari

Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Bu-Ali Sina University, Hamadan, Iran; Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Afghanistan National Agriculture Science and Technology University, Kandahar, Afghanistan

Sayeed-Hikmatullah Anis

Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Bu-Ali Sina University, Hamadan, Iran

Mohammad-Hossein Mohammadi-Mahdiabadi-Hasani

Department of cognitive neuroscience, institute for cognitive science studies (ICSS), Tehran, Iran

چکیده

سیس پلاتین برای درمان سرطان ها مورداستفاده قرار می گیرد. با این حال، استفاده کلینیکی از این دارو به واسطه مسمومیت کلیوی، کبدی، خونی، محدودشده است. بررسی ها نشان داده است که استرس اکسیداتیو ناشی از متابولیسم این دارو، یکی از علل اصلی ایجادکننده عوارض جانبی مصرف است. آلفالیپوئیک اسید به عنوان یک آنتی اکسیدانت قوی با خاصیت ضدالتهابی شناخته می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آلفالیپوئیک اسید بر مسمومیت خونی القا شده با سیس پلاتین است. در این مطالعه ۳۵ سر موش NMRI نر به ۵ گروه ۷ تایی شامل: گروه یک (کنترل)، گروه دو (سیس­پلاتین)، گروه سه (سیس­پلاتین و دوز پایین آلفا لیپوئیک اسید)، گروه چهار (سیس­پلاتین و دوز پایین آلفا لیپوئیک اسید) و گروه پنج (آلفا لیپوئیک اسید) تقسیم شدند. سیس­پلاتین به صورت درون صفاقی و تک دوز تزریق شد. ان استیل سیستئین به صورت درون صفاقی به مدت هفت روز تزریق شد. پس از پایان آزمایش خون گیری از ناحیه قلب انجام شد و پارامترهای خونی مختلف بررسی شد. آنالیزهای هیستوپاتولوژیکی طحال رنگ­آمیزی شده با هماتوکسیلین-ائوزین انجام شد. نتایج ما نشان داد که تعداد گلبول های قرمز، هموگلوبین و تعداد پلاکت به طور قابل توجهی در گروه سیس پلاتین در مقایسه با شاهد کاهش یافته است. تیمار با آلفا لیپوئیک اسید میزان پارامترهای ذکر شده را در گروه دو به شکل معنی­داری افزایش داد. تعداد گلبول­های سفید در گروه دوم به شکل معنی داری افزایش داد ولی تعداد گلبول­های سفید در گروه سوم با گروه کنترل تفاوت معنی­داری نداشت. در بررسی هیستولوژیکی بافت طحال شاهد افزایش خونسازی خارج مغز استخوان در پالپ قرمز بودیم. همچنین شاهد انباشت هموسیدرین در پالپ قرمز متعلق به گروه دوم بودیم. تیمار با آلفا لیپوئیک اسید، تغییرات هیستولوژیکی القا شده با سیس­پلاتین را کاهش داد. نتایج این مطالعه نشان داد که آلفا لیپوئیک اسید می­تواند تغییرات القا شده با سیس­پلاتین در پارامترهای خونی و هیستوپاتولوژی طحال را بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

erythrocyte, hemosiderin, megakaryocyte, red palp, spleen, اریتروسیت, پالپ قرمز, طحال, مگا کاریوسیت, هموسیدرین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.