تغییرات زمانی فرسایش بین شیاری تحت تاثیر درجه شیب در خاک های با بافت مختلف

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران، دوره: 15، شماره: 52
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMS-15-52_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید فرومدی

Ph.D. Student, Department of Soil Science,Faculty of Agriculture, University of Zanjan,

علی رضا واعظی

Professor, Department of Soil Science,Faculty of Agriculture, University of Zanjan

چکیده

فرآیند جدا شدن ذرات خاک به وسیله قطرات باران و انتقال آن ها بر اثر پاشمان و یا جریان کم عمق سطحی، فرسایش بین شیاری در نظر گرفته می شود که می تواند باعث کاهش حاصلخیزی خاک و آلودگی آب های سطحی شود. این پژوهش به منظور بررسی تغییرات زمانی فرسایش بین شیاری در خاک های مختلف تحت تاثیر شیب سطح انجام گرفت. برای این منظور آزمایش در سه خاک منطقه نیمه خشک با بافت مختلف در چهار شیب تحت باران شبیه سازی شده با شدت ثابت ۳۰ میلی متر بر ساعت در سه تکرار با مجموع ۳۶ واحد آزمایشی اجرا شد. نتایج نشان داد که آستانه وقوع فرسایش بین شیاری در شیب های بالا سریع تر به وقوع پیوست. خاک درشت بافت (لوم رس شنی) به دلیل وجود ذرات درشت دانه وابستگی بیش تری به شیب سطح دارد و در شیب های پایین به دلیل عدم تشکیل جریان های سطحی زیاد، آستانه وقوع فرسایش بین شیاری با تاخیر بیش تری رخ می دهد. به طور کلی این پژوهش نشان می دهد که درجه شیب عامل مهم موثر بر آستانه زمانی وقوع، زمان اوج و شدت تغییرات فرسایش بین شیاری در خاک های منطقه نیمه خشک می باشد.

کلیدواژه ها

Transport of soil particles, Shallow flow, Sedimentation, Raindrops impact, Flow concentration, انتقال ذرات خاک, جریان کم عمق, رسوب گذاری, ضربه قطرات باران, غلظت جریان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.