عوامل موثر بر یادگیری فناورانه شرکت ها در پروژه های همکاری تحقیقاتی با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی (مورد مطالعه: صنایع نفت، گاز و پتروشیمی)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت نوآوری، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NOWAV-11-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

masoud ahmadi

دانشجو دکتری، گروه مدیریت فناوری و کارآفرینی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

Mohammad Naghi zadeh

دانشیار گروه مدیریت فناوری و کارآفرینی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

Seyed Sorush Ghazinoori

دانشیار گروه مدیریت فناوری و کارآفرینی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

mehdi goudarzi

دانشیار گروه مدیریت فناوری و کارآفرینی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

saeed pakseresht

استادیار، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران.

چکیده

انجام پروژه­­های همکاری با دانشگاه­ها و مراکز پژوهشی، از روش­های متداول در دهه­های اخیر است. برخی از این پروژه­ها منجر به یادگیری برای صنعت شده­اند، درحالی که برخی دیگر یادگیری به همراه نداشته­اند. این مقاله به این موضوع پرداخته است که در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ایران چه عواملی بر یادگیری شرکت­ها در پروژه­های همکاری تحقیقاتی با دانشگاه­ها و مراکز پژوهشی تاثیر می­گذارند. بدین منظور، بامطالعه پیشینه پژوهش و انجام یک مطالعه کیفی، عوامل موثر بر یادگیری شرکت­های حوزه نفت، گاز و پتروشیمی در این پروژه­ها شناسایی شده و سپس در بخش کمی، مدل حاصل از مرحله قبل مورد آزمون قرارگرفته است. در بخش­های کیفی و کمی پژوهش، به ترتیب از روش­های تحلیل مضمون و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. قلمرو زمانی پژوهش بین سال­های ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸ است. نتایج پژوهش، تاثیر ویژگی­های دانشگاه/ مرکز پژوهشی، صنعت، ارتباط طرفین، محیط همکاری و قابلیت­های رهبر تیم دانشگاه بر یادگیری شرکت­ها در این همکاری­ها را تائید کردند. همچنین زیرفاکتورهای وابستگی دانشگاه/ مرکز پژوهشی به بودجه عمومی، سازوکارهای کنترل همکاری توسط دانشگاه، صنعت و دولت، قوانین و رویه­ها، میزان تعاملات و مدیریت ­دانش از مهم ترین عوامل موثر شناسایی شده اند.

کلیدواژه ها

همکاری تحقیقاتی, صنایع نفت, گاز و پتروشیمی, یادگیری فناورانه, ارتباط صنعت-دانشگاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.