بررسی اثرات گوارش پذیری و میزان گاز تولیدی علوفه های اسپرس و یونجه در شرایط برون تنی با افزودن سطوح مختلف پودر بومادران و زنجبیل

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 14، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-14-41_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طناز طالبی

Animal nutrition of department of Animal Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil

جمال سیف دواتی

Department of Animal Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil

فرزاد میرزائی آقچه قشلاق

Department of Animal Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil

حسین عبدی بنمار

Department of Animal Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil

رضا سیدشریفی

Department of Animal Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil

صیاد سیف زاده

Animal nutrition of department of Animal Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil

مجتبی علیپور عین الدین

Animal nutrition of department of Animal Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil

چکیده

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: متخصصین تغذیه دام به دنبال ترکیباتی جایگزین، با توانایی بهبود فرایند تخمیر می باشند. مانند این ترکیبات جایگزین می توان به پروبیوتیک ها و گیاهان دارویی اشاره کرد. از بین گیاهان دارویی که خاصیت ضدمیکروبی هم دارند می توان بومادران و زنجبیل را نام برد. هدف از این پژوهش بررسی اثرات پودر بومادران و زنجبیل بر گوارش پذیری و میزان گاز تولیدی علوفه های اسپرس و یونجه در شرایط برون تنی بود. مواد و روش ها: بدین‎منظور اندازه گیری گوارش پذیری برون تنی علوفه یونجه، اسپرس و مخلوط ۵۰ درصد یونجه و ۵۰ درصد اسپرس در اثر استفاده از پودر بومادران و زنجبیل به روش تیلی و تری اصلاح شده هلدن انجام گرفت. سطوح مختلف پودر بومادران و زنجبیل در سه سطوح صفر، ۱/۵ و ۳ درصد به سرنگ های ۱۰۰ میلی لیتری حاوی علوفه های یونجه، اسپرس و مخلوط یونجه و اسپرس اضافه گردید و میزان گاز تولیدی با انکوباسیون سرنگ ها در زمان های ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۲، ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت اندازه گیری و داده های حاصل در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها: نتایج نشان دادند که افزودن ۳ درصد زنجبیل و پودر بومادران در علوفه اسپرس گوارش پذیری ماده خشک از ۵۵/۷۱ به ۶۸/۷۶ و ۷۴/۶۵ درصد (۰/۰۴۵۸=p)، گوارش پذیری ماده آلی در ماده خشک از ۵۲/۶۲ به ۶۴/۹۵ و ۶۲/۰۹ درصد (۰/۰۴۶۸=p) و انرژی قابل متابولیسم از ۸/۴۲ به ۱۰/۳۹ و ۹/۹۳ مگاژول برکیلوگرم ماده خشک (۰/۰۴۸۹=p) به روش هلدن را به‎ترتیب افزایش داد. درحالی که استفاده از زنجبیل و پودر بومادران تاثیر معنی داری بر گوارش پذیری ماده آلی، گوارش پذیری ماده آلی در ماده خشک و انرژی قابل متابولیسم یونجه و مخلوط یونجه- اسپرس ایجاد نکرد. نتایج مربوط به گوارش پذیری به‎روش مک نیون نشان داد که افزودن ۱/۵ و ۳ درصد پودر بومادران و زنجبیل در علوفه اسپرس و یونجه توانست سبب کاهش میزان گاز تولیدی در زمان های ۳، ۶، ۱۲، ۲۴، ۴۸، ۷۲، ۹۶ و ۱۲۰ ساعت انکوباسیون گردد. اما افزودن پودر بومادران و زنجبیل بر مخلوط یونجه- اسپرس تاثیر معنی داری بر میزان گاز تولیدی ایجاد نکرد. نتایج به‎روش آزمون گاز نشان داد افزودن ۱/۵ و ۳ درصد بومادران و زنجبیل در علوفه اسپرس و یونجه سبب کاهش میزان گوارش پذیری ماده آلی، کل اسیدهای چرب زنجیرکوتاه و انرژی قابل متابولیسم نسبت به گروه شاهد گشت. در این میان ۳ درصد زنجبیل بیشترین اثر کاهشی را بر میزان گوارش پذیری ماده آلی از۶۷/۸۰ به ۵۰/۱۴ و ۴۵/۹۹ درصد (۰/۰۰۹۲=p)، کل اسید چرب های زنجیرکوتاه از ۱/۷۷ به ۰/۷۶ و ۰/۶۶ میلی‎مول (۰/۰۱۸۳=p) و انرژی قابل متابولیسم از۹/۸۸ به ۷/۴۷ و ۶/۷۹ مگاژول برکیلوگرم ماده خشک (۰/۱۶۷=p) به‎ترتیب در علوفه اسپرس داشت. همچنین این روند کاهشی مشابهی در علوفه یونجه برای فراسنجه های تغذیه ای آزمون گاز نیز ادامه داشت. مخلوط یونجه و اسپرس با افزودن سطوح مختلف بومادران و زنجبیل تحت تاثیر قرار نگرفت. نتیجه گیری: بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش افزودن سطوح ۱/۵ و ۳ درصد پودر بومادران و زنجبیل در علوفه اسپرس و یونجه نتوانست میزان گاز تولیدی و فراسنجه های حاصل از آزمون گاز را بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

Alfalfa, Gas Production, Ginger, Sainfoin, Yarrow., اسپرس, بومادران, زنجبیل, گاز تولیدی, یونجه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.