بررسی نقش عوامل سیاسی در تحول هنرهای تزئینی عصر تیموری (با تاکید بر هنر کتاب آرایی و معماری)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: پژوهشنامه تاریخ، دوره: 18، شماره: 72
- کد COI اختصاصی: JR_HISTO-18-72_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 177
نویسندگان
دانشجوی دکتر گروه تاریخ، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران.nazmbojnordi@yahoo.com
استاد یار گروه تاریخ، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران.(نویسنده مسئول) omid-sepehri@yahoo.com
استاد یار گروه تاریخ، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران.
چکیده
سیاست همواره تاثیرات زیادی در تحول و تنوع هنرهای یک تمدن داشته است. دوره ی تاریخی تیموری، یکی از دوره های باشکوه فرهنگی می باشد. حاکمان تیموری با آگاهی از جایگاه هنر و کمک گرفتن از هنرمندان، علاوه بر تثبیت و عظمت نمایی قدرت سیاسی خود، موجبات شکوهمندی هنری را نیز، فراهم ساختند. هدف اصلی پژوهش، بررسی تاثیر و نقش عوامل سیاسی در تحول هنرهای تزئینی عصر تیموری می باشد. پژوهش به شیوه ی توصیفی و تحلیلی و گردآوری اطلاعات، از طریق منابع تاریخی هنری کتابخانه ایی، انجام گرفته و با طرح این سوال که ؛ کدام عوامل سیاسی نقش مهمی در تحول هنرهای تزئینی عصر تیموری داشته و تحول پدید آمده در کدام هنرهای تزئینی بیشتر بوده است؟ به بررسی نقش عوامل سیاسی درتحول هنرهای تزئینی عصر تیموری، می پردازد. از نتایج به دست آمده می توان عظمت نمایی و شکوه درباری، مقابله با رقبا، از طریق تبلیغ سیاسی، تشکیل کارگاه های علمی و هنری توسط وزرا ارتباط با دولت های همجوار (چین)، حضور هنرمندان در مراکز هنری و تشکیل مکاتب هنری شیراز و هرات، اشاره کرد که از یک سو، حاکمان را براهداف سیاسی خود می رساند و از سوی دیگر، موجب خلاقیت هنرمندان تکامل و تحول سبک هنری در نقوش، از طریق شکل گیری مکاتب هنری در هنرهای تزئینی کتاب آرایی و معماری گردیده است.کلیدواژه ها
سیاست, هنرهای تزئینی, کتاب آرایی, معماری, عصر تیموریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.