نقش علما و دانشمندان شیعه در تحولات فرهنگی و اجتماعی منطقه قزوین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه تاریخ، دوره: 18، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_HISTO-18-72_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اصغر کریمخانی

دانشجوی دکتری گروه تاریخ،واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

محمد سپهری

استاد گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران(نویسنده مسئول) sepehran۵۵@gmail.com

ستار عودی

دانشیارو عضو هیات علمی دایره المعارف بزرگ اسلامی satar_oudi@yahoo.comm

چکیده

علی رغم کثرت مطالعات و پژوهش های صورت گرفته پیرامون قزوین، هم چنان ناگفته های بسیاری در مورد این شهر به ویژه در موضوع تحولات فکری و فرهنگی و گرایش مردم این شهر به تشیع با توجه به دار السنه بودن قزوین وجود دارد. ازاین رو، پرداختن به مسئله مذهب و روشن شدن چگونگی گسترش تشیع در قزوین و تاثیر آن بر تحولات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی این شهر مسئله اصلی این مقاله است. قزوین از ابتدای ورود اسلام به دار السنه معروف بوده است و تشیع از همان ابتدا هرچند محدود؛ در قزوین حضور داشته است و شیعیان همیشه به صورت یک اقلیت در تحولات سیاسی و اجتماعی شرکت داشته اند. بررسی اوضاع سیاسی،اجتماعی و فرهنگی قزوین در قرون نخستین اسلامی نشان می دهد که گرایش و دوستی به خاندان اهل البیت(ع) از همان زمان فتوحات در بین اقلیتی از مردم قزوین وجود داشته است. این علاقه و محبت در ابتدا در سایه ورود سادات و امامزادگان علوی که عموما زیدی مذهب بوده و متاثر از فضای طبرستان بوده و سپس خاندان های شیعی منجر به شناخت دقیق از مکتب تشیع و گرایش اعتقادی بدان گردید. در پژوهش حاضر، به بررسی نقش علما و دانشمندان شیعه در تحولات فرهنگی و اجتماعی قزوین در گسترش تشیع قزوین پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

تشیع, قزوین, سادات علوی, خاندان شیعی, آل بویه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.