میزان آلودگی بذرهای ارقام تجاری جو به قارچ بذرزاد Ustilago hordei عامل بیماری سیاهک آشکار جو در استان سمنان

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 872

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SEEDTECH02_395

تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1391

چکیده مقاله:

بیمار گرهای بذر زاد در صورت عدم مدیریت صحیح، یکی از عوامی مهم و تاثیر گذار د رسلامت بذر و کاهش عملکرد هستند. پاتوژن های بذر زاد قادرند بر روی بذر، در داخل و همراه بذر منتقل ودر شرایط مناسب ایجاد بیماری می نمایند. بیماری بذر زاد سیاهک اشکار جو یکی از بیماری های مهم بوده و خسارت زیادی به محصول وارد می کنند. در این بیماری رابطه مستقیم بین میزان آلودگی بذر و تظاهر بیماری در مزرعه وجود دارد. برای بررسی وضعیت سلامت بذرهای ارقام تجاری استان مازندران، 67 نمونه بذر از مراکز تولید بذر استان در طبقات پرورشی، مادری و گواهی شده ارقام کویر، نصرت و ریحانه به روش انجمن بین المللی آزمون بذر جمع آوری و با انجامم آزمون جنین مبتنی بر روش انجمن بین المللی آزمون ، بذر با توزین 100 گرم بذر از هر نمونه و خیساندن در 1 لیتر آب حاوی 50 گرم NAOH و اضافه نمودن مقدار 0/15 گرم تریپان بلو و ا لیتر آب نمک پس از گذشت 22 الی 24 ساعت به محلول و نهایتا جدا نمودن جنین ها با الک ها در زیر آب جاری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان دهنده متوسط آلودگی بذر استان به عامل بیماری سیاهک آشکار جو 1/6 درصد بود. متوسط آلودگی در طبقات پرورشی، مادری و گواهی شده بترتیب معادل 0/9 و 0/3 و 1/7 درصد برآورد گردید. بالاترین متوسط درصد آلودگی 2/1 درصد برای رقم کویر محاسبه شد. بر مبنی استاندارد ملی بذر کشور سطح مجاز الودگی در بذر برابر صفر درصد در طبقه پرورشی و بترتیب معادل 0/1 و 0/3 و 0/6 درصد در طبقات مادری، گواهی شده یک و دو منظور گردیده است. همانطور که از نتایج استنتاج می گردد ضروری است با توجه به اکولوژی و بیولوژی عامل بیماری، دقت عمل بیشتر در تولید بذر سالم از پایه های بالاتر با حذف خوشه های آلوده در زمان و روش صحیح و ضد عفونی با سموم مناسب و اصول درست انجام گردد.

نویسندگان

مجید هراتی

واحد ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات کشاورزی استان سمنان شاهرود

صمداله کرمی

آزمایشگاه سلامت بذر و نهال موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج

سپیده امین خاکی

آزمایشگاه سلامت بذر و نهال موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج

سمیه نظارت

واحد ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات کشاورزی استان سمنان شاهرود

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :