اوضاع اجتماعی، مذهبی و علمی اروپا در قرون وسطی
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: پژوهشنامه تاریخ، دوره: 7، شماره: 26
- کد COI اختصاصی: JR_HISTO-7-26_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 716
نویسندگان
استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
کارشناس ارشد تاریخ و تمدن ملل اسلامی
چکیده
فروپاشی امپراتوری روم در سده پنجم م، وضعیت جامعه اروپا را از نظر اجتماعی، مذهبی و فرهنگی دچار تزلزل کرد، به گونهای که اضمحلال جامعه اروپای مسیحی سبب پیدایی دورهای به نام «قرون وسطی» شد. در این دوره به دنبال بحرانهای اجتماعی ناشی از خلاء قدرت سیاسی متمرکز و توانمند، سطح علمی جامعه اروپا تنزل بسیار یافت و فرد یا نهادی هم در اندیشه بسط یا بهبود آن نبود. علاوه بر این، امتناع کشیشان مسیحی به گسترش جامعه در حوزه علمی برای سرپوش گذاشتن به اعمال خود خاصه امتزاج دین مسیح با خرافات و برپایی دستگاه «تفتیش عقاید»، به شدت از جریانهای علمی جلوگیری کرد و با این کار، جامعه اروپا را به لحاظ سیاسی، اقتصادی و اخلاقی به ورطه نابودی کشاند. سرانجام، علیرغم همه سختگیریهای کلیسا، فرقههای متعددی در مسیحیت در جامعه اروپای سدههای میانه نظیر پروتستان شکل گرفت که راه را برای انجام اصلاحات دینی هموار و اروپا را وارد رنسانس نمود. در این میان، برخی عوامل در فراهمسازی این تغییر و تحول موثر بودند؛ از جمله میتوان به تماس مردم اروپا با شرق اسلامی از طریق اسپانیا و سیسیل به ویژه بعد از جنگهای صلیبی اشاره کرد. در این نوشتار، برآنیم، اوضاع اجتماعی، دستگاه تفتیش عقاید از سوی کلیسا و تاثیر آن را بر وضعیت اجتماعی و علمی اروپا در سدههای میانه بررسی نماییم.کلیدواژه ها
امپراتوری روم, قرون وسطی, کشیشان مسیحی, دین مسیح, مسلمانان.اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.