مفهوم شناسی و مصداق شناسی اخلال درفقه، قانون و اقتصاد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق، وکالت و علوم اجتماعی در افق ایران ۱۴۰۴
  • کد COI اختصاصی: LSPCONF04_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی خلیلی درزی

فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه امام صادق علیه السلام

چکیده

با مطالعه مواد و بندهای قانون مجازت اخلالگران در نظام اقتصادی شاهد ابهامات جدی در مفاهیم اولیه این قانون و ضوابط تحقق و شمول آن خواهیم بود. به عنوان مثال قانون گذار در این قانون از الفاظی همانند اخلال، عمده، کلان، گسترده، فراوان و ... بکار برده است. ممکن است ادعا شود که این الفاظ در کتب علمی و فقهی کاربرد زیادی دارند مثلا فقها در ذیل قاعده اختلال در نظام از این واژه بهره برده اند؛ لکن از آن جا که بسیاری از الفاظ هستند که کاربرد زیادی در کتب و مباحث علمی دارند اما معنای دقیق لفظی آن ها مورد اختلاف باشد یا اصولا اشتراک لفظی داشته باشند. حال آنکه وقتی این الفاظ توسط قانونگذار استعمال شود منجر به چالش هایی در مقام شرح و تفسیر قانون در مقام دادرسی خواهد شد. در این مقاله سعی شده است تا با تحلیل معنای اخلال در فقه، قانون و علم اقتصاد، اراده قانونگذار از استعمال مفهوم اخلال را تحلیل نماید. در این مقاله در نهایت به این نتیجه رسیدیم که اولا تحقق اخلال بسیار نادر خواهد بود. و ثانیا اثبات آن امری غیر قضایی است و باید به هیات منصفه اقتصادی سپرده شود. زیرا تشخیص اینکه یک کنشگر اقتصادی با رفتار خود توانسته است نظام تولید یا نظام عرضه و غیره را مختل نموده است امری عرفی است و باید به اهل فن و تجربه آن سپرده شود.

کلیدواژه ها

اخلال، اختلال در نظام، جرایم اقتصادی، نظام اقتصادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.