تبیین مفهوم و ابعاد سلامت جنسی از دیدگاه زنان میانسال ایرانی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنگره سلامت زنان و خانواده
  • کد COI اختصاصی: WFHNC02_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه مقسمی

استادیار، مرکز تحقیقات بهداشت باروری و مشاوره در مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان

گیتی ازگلی

دانشیار، مرکز تحقیقات مامایی و بهداشت باروری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران

معصومه سیمبر

استاد، مرکز تحقیقات مامایی و بهداشت باروری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران

فضل اله احمدی

استاد، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

به دنبال افزایش امید به زندگی، زنان حداقل یک سوم از عمر خود را در میانسالی خواهند گذراند.میانسالی با تغییرات زیستی، روانی و اجتماعی مختلفی همراه است که بر سلامت زنان تاثیر گذارند.در بسیاری از فرهنگ ها، تابو بودن موضوعات جنسی بویژه رفتارهای جنسی در افراد مسن منجربه عدم توجه و فلت از بسیاری موضوعات مرتبط با سلامت جنسی در این سنین می شود. از انجاکه موضوعات جنسی, وابسته به فرهنگ و بستر هستند هدف از مطالعه ی حاضر تبیین مفهوم وابعاد سلامت جنسی از دیدگاه زنان میانسال ایرانی بود. مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی است. طیفروردین تا شهریور ۱۳۹۲ هجده زن میانسال اگاه (۴۰-۶۵ سال) صورت هدفمند و با حداکثر تنوعانتخاب و مورد مصاحبه ی عمیق و نیمه ساختار یافته به صورت چهره - به چهره فرار گرفتند.داده ها بر اساس تحلیل محتوای قراردادی گرانهایم و لوندمن تحلیل شد. از نرم افزار MAXQDAنسخه ۱۰ برای مدیریت و سازماندهی داده استفاده شد. از تجزیه و تحلیل داده ها ۱۶۲۴ خلاصهعبارت، ۱۶۶ کد، ۴۶ زیرطبقه، ۱۵ طبقه اصلی و ۶ مضمون آشکار شد. مضامین شامل «کیفیت رابطهجنسی»، «مراقبت از سلامت جنسی»، «امادگی جنسی همه جانبه»، «ناکارامدی جنسی همسر»،«الگوهای فرهنگی - اجتماعی محافظه کار»، «سازگاری و حل تعارضات جنسی» شد. بر این اساستعریف سلامت جنسی زنان میانسال ارائه شد. درک مفهوم و ابعاد سلامت جنسی در زنان میانسالدر پر کردن شکاف دانش موجود در حوزه سلامت جنسی در ایران و جهان تاثیر گذار بوده و به ارائهدهندگان مراقبت های بهداشتی در ارائه ی مراقبت سلامت جنسی متناسب و سازگار با فرهنگ وبه سیاستگزاران بهداشتی در اتخاذ سیاست های مناسب کمک می نماید. توانمند سازی افراد برایکنترل بیشتر بر سلامت خود و ارتقا آن و از طرف دیگر آموزش کارکنان بهداشتی و توانمندسازیآنان برای غربالگری، مدیریت و ارجاع مناسب مراجعین گامی مهم در ارتقا سلامت جنسی میانسالاناست. علاوه بر ان ارائه تعریفی متناسب با فرهنگ زمینه ساز ساخت ابزار و پرسشنامه های مناسببرای به کارگیری در حوزه سلامت جنسی زنان بویژه در میانسالی است.

کلیدواژه ها

سلامت جنسی، میانسالی، یائسگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.