اثر گونه های درختی پهن برگ بر مشخصه های شیمیایی و میکروبی خاک در جنگل جلگه ای نور

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-28-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدباقر محمودی

Ph.D. of Forestry, Faculty of Natural Resources, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

یحیی کوچ

Assistant Prof., Faculty of Natural Resources, Tarbiat Modares University, Noor, Iran

آتنا کیانمهر

Ph.D. of Forestry, Faculty of Natural Resources, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

چکیده

مشخصه های خاک جنگل می تواند به شدت تحت تاثیر فصل و گونه درختی باشد، اما پژوهش های اندکی، تاثیر تک درختان در فصل های مختلف را بر مشخصه های خاک بررسی کرده اند. در پژوهش پیش رو که در جنگل جلگه ای نور واقع در شمال کشور انجام گرفت، تاثیر چهار گونه درختی درختی انجیلی (Parrotia persica (DC.) C. A. Mey.)، اوجا (Ulmus minor Miller)، بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) و سفیدپلت (Populus caspica Bornm.) بر ویژگی­های شیمیایی و زیستی خاک در دو فصل خزان (آبان ۱۳۹۵) و رویش (شهریور ۱۳۹۶) بررسی شد. با انتخاب پنج تکرار از هر گونه، نمونه های خاک از عمق ۱۵ سانتی متری در چهارطرف تنه اصلی درختان برداشت شد. این نمونه ها تا روز آزمایش در دمای چهار درجه سانتیگراد نگهداری شدند. سپس، مشخصه های شیمیایی (کربن آلی، نیتروژن کل و نسبت کربن به نیتروژن) و شاخص های میکروبی خاک (تنفس پایه، کربن و نیتروژن زی توده میکروبی و نسبت آن ها) اندازه گیری و محاسبه شد. به منظور بررسی آماری مشخصه ها از تجزیه واریانس دوطرفه و برای مقایسه میانگین ها از آزمون چنددامنه ای دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که برخلاف شاخص های میکروبی، مشخصه های شیمیایی خاک تحت تاثیر تغییرات فصل قرار نمی گیرند. کربن زی توده میکروبی، نسبت کربن به نیتروژن زی توده و درصد کربن آلی در خاک بستر بلندمازو بیشتر بود، درحالی که بیشترین نیتروژن زی توده میکروبی و درصد نیتروژن کل و کمترین نسبت کربن به نیتروژن در خاک بستر سفیدپلت مشاهده شد. در یک نتیجه گیری کلی، سفیدپلت به دلیل های ذکرشده می تواند شرایط مناسب تری را برای فعالیت های میکروبی نسبت به گونه های دیگر فراهم کند، بنابراین پیشنهاد می شود که این گونه برای بهبود کیفیت خاک منطقه موردتوجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Basal respiration, Carbon, Microbial biomass, nitrogen, single tree

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.