برآورد ارزش تفریحی و تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان پارک جنگلی جهان نمای کرج با رویکرد ارزش گذاری مشروط (CVM) و مدل لاجیت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-28-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سینا عطار روشن

Assistant Prof., Department of Environment, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran

رمضانعلی پوررستمی

Ph.D. Student of Silviculture and Forest Ecology, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

عباس زارع

Ph.D. Graduated of Business Administration, Iran University of Industries and Mines, Tehran, Iran

سیامک کاتبی فر

M.Sc. Graduated of Weed Biology and Management, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده

پارک جنگلی جهان نمای کرج به دلیل داشتن جاذبه های متنوع و سابقه تاریخی از پارک های گردشگری مهم استان البرز است که مطالعه ارزش تفریحی آن می تواند در پیش بینی نیازها و کمبودهای بازدیدکنندگان و توسعه گردشگری این پارک موثر باشد. هدف از پژوهش پیش رو، برآورد ارزش تفریحی این پارک و تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان آن با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسش نامه انتخاب دوگانه دوبعدی بود. براساس رابطه کوکران، ۳۵۰ نفر از بازدیدکنندگان پارک به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای بررسی تاثیر متغیرهای توضیحی بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان از مدل لاجیت استفاده شد و براساس روش بیشینه درست نمایی، پارامترهای این مدل برآورد شدند. نتایج نشان داد که ۹/۷۴ درصد افراد بررسی شده، تمایل به پرداخت مبلغی برای استفاده تفریحی از پارک داشتند. متوسط تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای ارزش تفریحی این پارک جنگلی ۶/۱۵۷۸۱ ریال برای هر بازدید به دست آمد. همچنین، ارزش کل تفریحی سالانه پارک ۰۰۰/۰۴۰/۲۵۸/۱۰ ریال برآورد شد. متغیرهای مقدار پرداخت پیشنهادی، سن و هزینه هربار رفت وآمد، تاثیر منفی و متغیرهای کیفیت پارک، وضعیت تاهل از مجرد به متاهل، مدت مطالعه در هفته، گرایش های محیط زیستی، تحصیلات، سطح درآمد و جنسیت از زن به مرد، تاثیر مثبتی بر تمایل به پرداخت داشتند. نتایج دیگر حاکی از آن بود که بازدیدکنندگان پارک جهان نما به اهمیت پارک های جنگلی و فضاهای طبیعی آگاه هستند. درنتیجه، تمایل به پرداخت قابل توجهی برای آن وجود دارد که می تواند مسئولان را در برنامه ریزی و مدیریت این پارک جنگلی یاری کند.

کلیدواژه ها

Alborz province, Recreational value, tourism, visitor

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.