بررسی فعالیت آنزیم ها و ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک در رویشگاه کهور ایرانی (Prosopis cineraria (L.) Druce) و سمر (.P. juliflora (SW.) DC)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 30، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-30-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره علی زاده

دانشجوی دکتری علوم زیستی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

هاشم حبشی

نویسنده مسئول، دانشیار، گروه جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

محمد متینی زاده

دانشیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

سیدموسی صادقی

استادیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

باتوجه به دشواری حفاظت و احیای مناطق خشک و بیابانی، ارزیابی تغییرات ناشی از ورود گونه های غیربومی به این بوم سازگان های شکننده بسیار مهم است. با بررسی ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک به عنوان پایه بوم سازگان می توان اثر ورود و استقرار گونه های غیربومی را ارزیابی کرد. در پژوهش پیش رو، اثرات کهور ایرانی (Prosopis cineraria (L.) Druce) و سمر (P. juliflora (SW.) DC.) به عنوان دو گونه مهم ناحیه رویشی صحارا- سندی بر خاک رویشگاه شهرستان عسلویه در استان بوشهر بررسی و مقایسه شدند. بدین منظور، فعالیت آنزیم های فسفاتاز اسیدی و قلیایی، اوره آز، دهیدروژناز و اینورتاز در رابطه با برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک (رطوبت اشباع، کربن آلی، نیتروژن کل و فسفر قابل جذب) در زیر و بیرون تاج این درختان ارزیابی شد. ۲۴ نمونه خاک از عمق صفر تا ۳۰ سانتی متر از رویشگاه طبیعی کهور ایرانی و سمر به روش تصادفی نمونه برداری شدند. نتایج آنالیز آماری با استفاده از طرح کرت های خردشده نشان داد که اثر موقعیت نمونه برداری بر فعالیت همه آنزیم های مورد مطالعه در سطح اطمینان حداقل ۹۵ درصد معنی دار است. به طوری که این آنزیم ها در خاک زیر تاج درختان نمونه، فعالیت بیشتری نسبت به بیرون تاج داشتند. فعالیت آنزیم های مورد مطالعه در زیر تاج درختان کهور ایرانی، تفاوت معنی داری با سمر نشان نداد. اثرات متقابل گونه و موقعیت نمونه برداری فقط بر آنزیم فسفاتاز قلیایی معنی دار بودند (۰۱/۰p< ). به طورکلی سمر، اثرات نامطلوبی بر فعالیت آنزیم های خاک نداشت. به نظر می رسد که با اعمال مدیریت علمی و صحیح، این گونه تندرشد می تواند همراه با گونه بومی کهور ایرانی در برنامه های بیابان­زدایی و احیای جنگل های ناحیه رویشی صحارا- سندی در منطقه عسلویه مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

صحارا- سندی, عسلویه, گونه بومی, گونه غیربومی, ویژگی های زیستی خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.