استفاده از آزمون های قدرت بذر برای انتخاب ارقام گندم دیم

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر
  • کد COI اختصاصی: SEEDTECH02_217
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 963
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن عبدالرحمنی

استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور مراغه

چکیده

در این تحقیق ضمن ارزیابی قدرت بذر در شش ژنوتیپ گندم دیم( شامل: 914-Genbank و 39-Sardari و 101-Sardari و Sar/Sak//Arufen همراه با رقم رشد و آذ ر-2 به عنوان شاهد)، همبستگی صفات کیفی مرتبط با قدرت بذر با عملکرد مزرعه ای گندم در شرایط دیم تعیین و با کمک همبستگی شاخص های قدرت بذر با عملکرد مزرعه ای در انتخاب ارقام گندم دیم از آنها استفاده گردید. این پژوهش در قالب دو آزمایش در آزمایشگاه و مزرعه در سال 89-1388 انجام شد. نتایج آزمون های آزمایشگاهی نشان داد که بین ژنوتیپ های مختلف از نظر سرعت جوانه زنی، میانگین مدت زمان جوانه زنی، هدایت الکتریکی، تعداد گیلهچه های نرمال، وزن خشک ریشه چه ، ساقه چه و وزن خشک گیاهچه اختلاف معنی داری وجود داشت . رقم رصد بالاترین وزن خشک ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه را به خود اختصاص داد و از نظر تعداد سنبله در متر مربع، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت اختلاف معنی داری وجود داشت. بین عملکرد دانه و هدایت الکتریکی همبستگی کنفی اما با تعداد گیاهچه های نرمال همبستگی مثبت وجود داشت. این نتایج حاکی از وجود اختلافات ژنتیکی بین ارقام مختلف از نظر شاخص های قدرت بذر در آزمایشگاه و صفات زراعی در مزرعه است و در ارقامی که قدرت بذر زیاد است به علت پایداری بهتر غشاهای سلولی و کاهش نشت متابولیت ها به خارج از بذر در حین جوانه زنی و افزایش تعداد گیاهچه های نرمال، استقرار گیاهان در مزرعه بهبود یافته و د رنتیجه درصد پوشش سبر افزایش می یابد و این امر به نوبه خود به استفاده بهینه از نور و منابع موجود در خاک منجر شده و درنهایت موجب افزایش فتوسنتز و عملکرد دانه می شود.

کلیدواژه ها

قدرت بذر، اجزای عملکرد، گندم دیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.