بررسی ویژگی انواع فرم های بته جقه به جهت استفاده از آن در طراحی پارچه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی پوشاک، طراحی پارچه و لباس
  • کد COI اختصاصی: DCTEX02_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم پورسعید

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی پارچه و لباس گروه هنر، موسسه آموزش غیرانتفاعی آپادانا شیراز

سیدعلی اکبر سیدی

استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز،دانشکده هنر و معماری، شیراز ، ایران

چکیده

در هنرهای دستی ایران نقوش سنتی از اساسی ترین و مهم ترین نمادها و نشانه ها محسوب شده و نمایانگر ذوق ، اعتقادات ، باورهای آئینی و اسطوره ای جامعه ایران از دوره باستان تا به امروز بوده است. حال در این میان می توان به نقش بته جقه اشاره نمود که تاریخی بس طولانی را سپری نموده است تا به شکل امروزی درآمده و همواره جز نقوش مورد پسند ایرانیان باقی خواهد ماند . تفاوت عقیده بسیاری در مورد منشا پیدایش این نماد کهن وجود داردکه در طول پژوهش به آن پرداخته شده و کلیه نظریه ها مورد بررسی قرار گرفته است .در این پژوهش پس از بررسی نظرات گوناگون درمورد چگونگی پیدایش این نگاره استفاده از این نقش کهن به شیوه ای متفاوت و خلاقانه در طراحی پارچه هدف اصلی پژوهشگر بوده تا بدین وسیله بتواند این نقش نگاره سنتی را در طراحی پارچه امروزی استفاده نماید و هنر ایرانی را به زیباترین شکل ممکن به تصویر بکشاند . نوع پژوهش به صورت توصیفی - تحلیلی انجام گرفته و سعی بر آن شده است تا این نقش مورد بررسی قرار گرفته و انواع مختلف آن از لحاظ شکل و فرم مورد بررسی قرار گیرد و درنهایت نتایج نشان دهنده این مطلب می باشد که این نقش کهن ایرانی با وجود تمامی فراز و فرودهایی که در طول دوره های متفاوت سپری نموده است همچنان فرم اصلی خود را حفظ نموده و با اندکی تغییرات فرم های بسیاری را در دوره های مختلف به خود گرفته است و با توجه به قدمت این نگاره باید در تمامی زمینه های هنری به نحوی از کاربرد آن غافل نشد چرا که این نماد تصویری در کشور ایران بسیار پرکاربرد بوده و در انواع هنرها مانند مینیاتور، کاشی کاری ، انواع پارچه و .... به وفور قابل مشاهده میباشد و نمادی از کشور ایران و فرهنگ ایرانی محسوب میگردد.

کلیدواژه ها

بته جقه ، فرم ، نماد ، طراحی پارچه.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.