بررسی معیارهای عدالت با تامل در گستره مفهومی عدالت وتاثیر آن بر نظریه جامع عدالت اجتماعی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت الگوی پیشرفت؛ پیشرانها، چالشها و الزامات تحقق
  • کد COI اختصاصی: IGACR08_097
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی کریمی

کارشناسی ارشد فلسفه و کلام، دانشجوی دکتری فلسفه اسلامی، پژوهشگر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

چکیده

عدالت اجتماعی مهم ترین بخثی است که اندیشمندان و فیلسوفان سیاسی را به خود مشغول داشته است. اهمیت این مسئله در پیوند مستحکمی با مباحثی که در خصوص الگوی پیشرفت اسلامی در جریان است، قرار دارد. بی گمان برای طراحی الگوی جوامع پیشرفت نیازمند الگویی برای تحقق عدالت اجتماعی هستیم و طرحی الگوی عدالت اجتماعی، معیارهای جامعی را در خصوص عدالت می طلبد، این معیارها از دل نظریه جامع عدالت بیرون می آید و سرانجام نظریه جامع عدالت مبتنی بر معناشناسی دقیقی است که از مفهوم عدالت و به ویژه عدالت اجتماعی داریم. در این نوشتار با بررسی معانی مختلفی که برای عدالت ذکر شده است می توان عدالت را دارای گسترده ای معنایی دانست و نه فقط یک معنای تک بعدی. این نگاه جامع به عدالت ما را از افتادن در شبهاتی که ناشی از نگاه تک بعدی به مقوله عدالت است بر حذر داشته و نگاه جامع تری به این مفهوم می بخشد. در این شبکه معنایی می توان هر کدام از معانی را در مقام بررسی علمی و از دیدگاه مسئله محوری، در مرکز توجه قرار داد و بقیه معانی را حول ان و در ارتباط با آن بررسی کردو برای مثال می توان مفهوم برابری را در مرکز توجه قرار داد و سایر معانی این شبکه معنایی را با توجه به مفنم برابری تبیین کرد، چنان که در این بررسی لازم است مفهوم برابری را نیز در مقیاس شبکه معنایی گفته شده بازتعریف کرد و آن را متناسب با دیگر معانی که برابری در شبکه معنایی عدالت بدان ها مرتبط است تاویل و تفسیر کرد.

کلیدواژه ها

عدالت، برابری، شبکه معنایی، برابری عادلانه، معیارهای عدالت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.