بررسی همبستگی بین صفات زراعی ارقام گندم با وزن هزار دانه و پنجه متفاوت در تراکم های مختلف

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر
  • کد COI اختصاصی: SEEDTECH02_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1567
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن عبدالرحمنی

استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور مراغه

چکیده

به منظور بررسی همبستگی بین صفات زراعی ارقام با وزن هزار دانه و پنجه متافوت د رتراکم های مختلف، این تحقیق با جهار میزان بذر 250 و 350 و 450 و 550 بذر در متر مربع و شش ژنوتیپ گندم شامل سه رقم با قدرت پنجه زنی زیاد ، متوسط و کم به ترتیب V1=Azar2 و V2=10Ghazagestan98-99 و V3=Kiraj/87-zhong291 و سه رقم با وزن هزار دانه کم، متوسط و زیاد به ترتیب V4= 885K1.1//1D13.1/MLT/3/YE2453 و V5= Gun91/Karl و V6=Fenkang15/sefid د رسه تکرار و به مدت دو سال در موسسه تحقیقات کشاورزی دیک کشور (مراغه) اجرا شد. نتایج تجزیه مرکب داده ها نشان داد که اثر رقم بر روی صفات: ارتفاع بوته، درصد پوشش سبز زمین در مرحله گلدهی، طول سنبله و وزن هزار دانه، تعداد روز تا مرحله رسیدگی، درجه باردهی و عملکرد دانه معنی دار بود. اثر میزان بذر بر روی صفات: تعداد سنبله در متر مربع و تعداد سنبله و طول سنبله معنی دار بود. هیچ یک ار صفات تحت تاثیر اثر متقابل رقم* میزان بذر قرار نگرفتند. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، از بین صفات مورد مطالعه، بیشترین همبستگی مثبت با عملکرد دانه به ترتیب مربوط به عملکرد بیولوژیکی (**0/854)، ارتفاع بوته (**0/654) و درصد پوشش سبز در مرحله گلدهی (**0/539)بود. در عین حال بیشترین همبستگی مثبت به ترتیب بین شاخص برداشت درجه باردهی با **0/942 و بیشترین همبستگی منفی بین تعداد روز تا گلدهی و عملکرد بیولوژیکی برابر **0/649- بود. از بین اجزای عملکرد دانه، فقط بین تعداد سنبله در واحد سطح و تعداد دانه در سنبله همبستگی منفی و معنی داری (0/329- برقرار بود. بین درصد رطوبت خاک د رمرحله گلدهی و درصد رطوبت خاک در مرحله رسیدگی همبستگی مثبت و معنی داری (**0/200) برقرار بود. وجود این رابطه مورد انتظار است چرا که هر چه میزان رطوبت ذخیره شده در خاک د رمرحله گلدهی بیشتر باشد، به همان نسبت نیز رطوبت بیشتری د رمرحله رسیدگی در دسترس خواهد بود.

کلیدواژه ها

همبستگی، گندم دیم، تراکم بوته، اجزای عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.