تحلیل گفتمانی جریان اخوانی در افغانستان/امان الله شفایی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه جریان شناسی دینی معرفتی در عرصه بین الملل، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMA-1-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

در مجموعه گفتمان­های اسلام سیاسی در افغانستان، جریان اخوانی از جهات مختلفی برجسته­تر و مهم­تر است و حکم پیشگام را دارد. این نوشتار با تمرکز بر تکوین و کنش­گری «جریان اخوانی» در سه دهه اخیر قرن بیستم، هویت و کارنامه اسلام­گرایان اخوانی در افغانستان را در چارچوب روش تحلیل گفتمان و متکی به آرای لاکلا و موفه بررسی می­کند. جریان اخوانی در افغانستان از لحاظ تباری در ادامه جریان بین المللی اخوان المسلمین و در بستر دهه دموکراسی ۱۹۶۳-۱۹۷۳ در افغانستان، گفتمانی قابل توجه شد. در ادامه اخوانیسم در متن تحولات شتابان دهه­های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ به گفتمان مهمی تبدیل شد. این گفتمان حول دال مرکزی «اسلام یگانه راه حل» شکل گرفت و عناصر مهمی مانند دولت، حزب، انقلاب، جهاد و... را در پیرامون خود مفصل­بندی نمود. گفتمان اخوانی هرچند موفق شد با به زیر کشیدن رژیم مارکسیستی در ۱۹۹۲، مدت کوتاهی به گفتمان هژمون تبدیل شود اما این گفتمان با برآمدن خلافت­گرایان طالبان در ۱۹۹۶ به حاشیه رانده شد.

کلیدواژه ها

تحلیل گفتمان, اخوان المسلمین, افغانستان, حزب اسلامی, جمعیت اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.