بررسی تاثیر تاریخ کاشت و تراکم بر عملکرد دانه و اجزاء عملکرد گندم نان در شرایط دیم

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نشریه زراعت دیم ایران، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IDAJ-4-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالوهاب عبدالهی

Dryland Agricultural Research Sub-Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Kermanshah, Iran

چکیده

تاریخ کاشت و تراکم از عوامل زراعی تعیین کننده عملکرد بهینه گیاهان زراعی هستند بنابراین آزمایشی جهت تعیین تاریخ کاشت و تراکم مناسب در ژنوتیپ های پیشرفته گندم نان در شرایط دیم اجرا گردید. این بررسی در قالب آزمایش فاکتوریل و طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود- کرمانشاه طی سه سال زراعی از ۸۶-۱۳۸۵ تا ۸۸-۱۳۸۷  اجرا گردید. فاکتورها شامل تاریخ کاشت با دو سطح (قبل از بارندگی موثر و بعد از بارندگی موثر)، تراکم با سه سطح (۲۵۰، ۴۰۰ و ۵۵۰ بذر در متر مربع) و ژنوتیپ با چهار سطح (V۱: Ww۳۳G/Vee"S"//Mrn/۴/HD۲۱۷۲/Bloudan //Azd/۳/San/Ald"s"//Avd،V۲ : (ریژاو)PATO/CAL/۳/۷C//BB/CNO/۵/ CAL//CNO ،V۳  : (اوحدی)۱۴ Gene bank و V۴: سرداری) بودند. نتایج نشان داد که در سال با تنش خشکی شدیدتر، اثر عامل های تاریخ کاشت و تراکم و اثر مقابل آنها با ژنوتیپ بر عملکرد دانه و اجزاء عملکرد گندم قابل ملاحظه می باشد. با در نظر گرفتن عملکرد دانه بطور کلی تاریخ کاشت قبل از بارندگی موثر در کرمانشاه توصیه می گردد و با توجه به عدم اثر معنی دار تراکم بر عملکرد دانه میزان بذر ۴۰۰-۲۵۰ بذر در متر مربع می تواند استفاده شود. بررسی میانگین عملکرد ژنوتیپ ها در سال های آزمایش نشان داد که رقم ریژاو در سال های خوب ژنوتیپ برتر و در سال های خشک عملکرد قابل قبول در مقایسه با رقم شاهد سرداری داشت.

کلیدواژه ها

Planting date, ‍Plant density, Dryland, Grain yield, Bread wheat

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.