تاثیر خاک ورزی، بقایای گیاهی و مصرف فسفر بر عملکرد دانه نخود در شرایط دیم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه زراعت دیم ایران، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IDAJ-10-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالوهاب عبدالهی

Dryland Agricultural Research Institute, Sararood Branch, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Kermanshah, Iran

اسعد رخزادی

Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Sanandaj branch, Sanandaj, Iran

مختار داشادی

Assistant Professor , Sararood Branch, Dryland Agricultural Research Institute, Agricultural Research,Education and Extension Organization (AREEO), kermanshah, Iran.

سعید صالحی

Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Sanandaj branch, Sanandaj, Iran

چکیده

به منظور بررسی خاک ورزی، بقایای گیاهی (تناوب گندم) و مصرف فسفر بر عملکرد دانه نخود در شرایط دیم، آزمایشی بصورت استریپ اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و طی سه سال زراعی(۹۶-۱۳۹۳) در سه محل ماهیدشت (محیط۱، سال اول)، سرفیروز آباد (محیط۲، سال دوم) و سرارود (محیط۳، سال سوم) کرمانشاه اجرا شد. سه سطح بقایای گیاهی به عنوان فاکتور افقی (بدون بقایا، ۱ و ۲ تن در هکتار بقایای گندم)، سه سطح خاک ورزی به عنوان کرت اصلی (بدون خاک ورزی، کم خاک ورزی (شخم چیزل) و خاک ورزی مرسوم (شخم برگرداندار) و دو سطوح کود فسفر (۰ و ۳۰ کیلوگرم در هکتار P۲O۵) به عنوان کرت فرعی بصورت عمودی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه نخود با افزایش بقایای گندم افزایش یافت و عملکرد دانه نخود در تیمارهای ۱ و ۲ تن در هکتار بقایا بطور معنی داری بیشتر از تیمار بدون بقایا بود. خاک ورزی در محیط های با شرایط آب و هوایی متفاوت اثر متفاوتی بر عملکرد دانه نخود داشت. مقایسه میانگین عملکرد دانه نخود نشان داد که مصرف ۳۰ کیلوگرم فسفر خالص در هکتار باعث افزایش عملکرد دانه نخود نسبت به عدم مصرف کود فسفردار گردید. بررسی اقتصادی نیز نشان داد که بیشترین نسبت منفعت به هزینه از تیمار کم خاک ورزی با یک تن بقایای گیاهی و بدون استفاده از کود فسفری با نسبت منفعت به هزینه ۸۲/۳ به دست آمد.

کلیدواژه ها

Residue management, Conservation agriculture, Triple superphosphate, Chickpea Rainfed

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.