ارزیابی کاربرد علف کش های مختلف در کنترل علف های هرز و عملکرد ارقام نخود دیم در شرایط بی خاک ورزی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه زراعت دیم ایران، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IDAJ-11-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالوهاب عبدالهی

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، معاونت سرارود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

رضا حق پرست

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، معاونت سرارود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

علی رسایی

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، معاونت سرارود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر علف کش های مختلف بر کنترل علف های هرز در ارقام مختلف نخود، آزمایشی در دو منطقه سنقر و سرپل ذهاب در استان کرمانشاه در قالب پروژه امنیت غذایی ایران-ایکاردا در قالب طرح آماری استریپ پلات بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ اجرا شد. در سنقر تیمارهای کنترل علف های هرز شامل پندیمتالین ۲ و ۴ Li/ha قبل از کاشت (pp)، ۲- پرسوئیت ۵/۰ Li/ha (pp)، سنکور ۱ Kg/ha قبل از کا(pp)، فلومت سولام ۲۰ g/ha (pp)، مرلین فلکس ۲/۰ Li/ha قبل و بعد از سبز شدن، اکسی فلورفن ۲/۰ Li/ha (pp)، شاهد بدون کنترل علف هرز و شاهد وجین بود که در سرپل ذهاب تیمارهای اکسی فلورفن و پندیمتالین ۲/۰ لیتر در هکتار اجرا نشدند. ارقام نخود عراقی، ازبک۶، ازکان، آنا، سارال، عادل و منصور در سنقر و آزاد، ازبک۱، ازبک۶، آکسو، ازکان، عادل و منصور در سرپل ذهاب بودند. نتایج نشان داد که اثر اصلی فاکتورهای کنترل علف هرز و رقم بر عملکرد دانه معنی دار بود اما اثر متقابل آن ها بر عملکرد دانه معنی دار نبود. در سنقر تیمار وجین دستی بالاترین عملکرد دانه و سپس تیمارهای علفکش مرلین فلکس، پندیمتالین و پرسوئیت قرار داشتند و ارقام آنا و عادل برترین رقم ها بودند. در سرپل ذهاب نیز بیشترین عملکرد دانه مربوط به وجین دستی، علفکش پندیمتالین و مرلین فلکس بود و رقم عادل برترین رقم بود. در مجموع نتایج نشان داد علفکش های پندیمتالین، پرسوئیت و مرلین فلکس بعد از وجین دستی تا حدودی باعث کاهش رشد علف های هرز و افزایش عملکرد نخود نسبت به شاهد بدون کنترل علف هرز شدند.

کلیدواژه ها

کشاورزی حفاظتی, کشت پاییزه, کنترل شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.