بررسی و ارزیابی کارنده های مناسب کشت مستقیم نخود در تناوب گندم در شرایط دیم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه زراعت دیم ایران، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IDAJ-11-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فردین رنجبر

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، معاونت سرارود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرمانشاه، ایران

مختار داشادی

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، معاونت سرارود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرمانشاه، ایران

چکیده

به منظور انتخاب کارنده مناسب جهت کشت مستقیم نخود در تناوب گندم، تعداد هشت کارنده متعلق به شرکت های مختلف در قالب طرح آماری بلوک های کاملا تصادفی با در پنج تکرار به مدت یک سال زراعی با هم مقایسه شدند. عملیات کشت در اواسط آبان ماه در زمینی که سال قبل زیر کشت گندم بوده اجرا شد. به منظور مقایسه کارایی کارنده ها، صفاتی مانند میزان جابجایی خاک توسط شیار بازکن، حداکثر عمق اثر شیار بازکن، یکنواختی عمق کاشت، یکنواختی فاصله افقی بذرها، کیفیت عبور بقایای زراعی از لابلای شیار باز کن ها و میزان پرتاب خاک مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که تیمار (نوع کارنده ها) بر صفات یکنواختی توزیع افقی بذر، عمق خاک ورزی زیر بذر، میزان جابجایی خاک شیار و عملکرد در سطح آماری احتمال ۵ درصد و بر صفات یکنواختی عمق کاشت و کیفیت عبور بقایا در سطح آماری ۱ درصد اثر معنی دار داشته است. از نظر فاکتور یکنواختی ضریب توزیع افقی بذر مشاهده شد که کارنده PARS۲۲۱۱/۱۳ با ۹۲ درصد و کارنده NT/GM۲۲۵ با ۹۰ درصد برتر از سایر کارنده ها بودند. از نظر یکنواختی عمق کاشت بهترین نتیجه در کارنده SINA II با ضریب یکنواختی ۹۳ درصد مشاهده شد. از نظر عبور بقایای گیاهی،کارنده های HOSAINI ۱۵ و PARS۲۲۱۱/۱۳ با عبور روان بقایا برتر از سایر کارنده ها بودند. میزان پرتاب خاک شیار در کارنده DIAMOND به مقدار ۷/۴ سانتی­متر کمترین مقدار جابجایی بود. از نظر عملکرد دانه PARS۲۲۱۱/۱۳ با ۱۰۰۹ کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد را داشت.

کلیدواژه ها

"کشاورزی حفاظتی", " کارنده کشت مستقیم", " بی خاک ورزی", " حبوبات"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.