اولین گزارش شپشک Kermes spatulatus از ایران و مطالعه ویژگی های ریخت شناسی حشرات بالغ و پوره های سن اول

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 91، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEN-91-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کوشا پورجعفری

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

حسنعلی واحدی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

مریم درب امامیه

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

شپشک های گیاهی از آفات مهم جنگلی، باغی و زراعی هستند؛ که موجب ضعف گیاهان می­ شوند. جنگل­های بلوط زاگرس یکی از مهم ترین ذخیره گاه های منابع طبیعی در استان کرمانشاه می­باشند؛ که حفاظت از آن­ها اهمیت ویژه­ای دارد. تا کنون بیش از ۸۰۰۰ گونه شپشک­ گیاهی در سرتاسر دنیا و ۳۰۰ گونه از این حشرات از ایران گزارش شده است. در این تحقیق که طی سال­های ۱۴۰۰-۱۴۰۱ صورت گرفت، گونه Kermes spatulatus که به­­طور اختصاصی از درختان بلوطQuercus spp.  تغذیه می­کند، برای اولین بار از جنگل­های بلوط زاگرس از ایران معرفی می شود. در این بررسی سرشاخه­ها و پاجوش­های آلوده بلوط به این شپشک از مناطق چالابه و دالاهو در استان کرمانشاه جمع­آوری گردید. شپشک­ها، پس از جداسازی از سرشاخه ­ها، شفاف­سازی شدند و از آن­ها اسلاید میکروسکوپی تهیه شد. در این مطالعه ویژگی­های ظاهری و میکروسکوپی حشرات بالغ و پوره­های سن اول این شپشک بررسی و توصیف  شد؛  حشرات بالغ این گونه در دو منطقه دارای رنگ متفاوت هستند. نمونه های دالاهو سیاه رنگ و  نمونه های منطقه چلابه نارنجی رنگ هستند. اما رنگ پوره سن اول در دو منطقه کاملا یکسان هستند. همچنین ویژگی های حشرات کامل و پوره های سن یک گونه ی فوق با گونه های نزدیک مقایسه و بحث گردید.

کلیدواژه ها

آفت جنگلی, بلوط, زاگرس, گزارش جدید, Kermesidae

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.