ارزیابی شفافیت و فسادستیزی از منظر امام علی (ع)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ارتقای شفافیت و نقش آن در سلامت اداری و مبارزه با فساد
  • کد COI اختصاصی: HBAZRESI01_257
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا کسرائیان

صادق مرادی

چکیده

یکی از اهرمها ی مبارزه با فساد در سیستم حکومتی ، شفافیت به حساب می آید. شفافیت از مقوله های تقویت رابطه حکومت با مردم و بهبود سیاست گذاری قلمداد می شود و یکی از اهرمهای مبارزه با فساد در سیستم حکومتی می باشد. نظام حکومتی و تدابیر حقوقی امام علی (ع) به دلیل شخصیت خردورز امام و نیز قلمروی گسترده و متکثر تحت حاکمیت ایشان که تا پیش از زمامداری امام به انواع جرایم و انحرافات اجتماعی و اقتصادی آلوده شده بود می تواند الگوی مناسبی جهت برنامه ریزی در راستای اولویت بخشی ، کنترل و یا کاهش جرائم در کشور ایران به حساب آید. یکی از منابع غنی اسلامی در حوزه عدالت خواهی و تبیین مواضع روشن در برخورد قاطع یا فساد و بی عدالتی نهج البلاغه می باشد. نهج البلاغه دریایی است ژرف و درعین حال قطرهای از اقیانوس بی نهایت خردورزی امیرالمومنین (ع) است . یافته ها نشان می دهد که مواردی از قبیل استبداد رای، خودکامگی ، عدم پاسخگویی و مسئولیت پذیری، پنهانکاری، عدم ارائه اخبار و اطلاعات، عدم نظارت و کنترل، ازجمله موانع تحقق شفافیت در حکومت بوده که فقدان هرکدام کار را در حکومت مطلوب را مختل می شود. مواردی از قبیل رانت جویی و امتیاز طلبی ، ارتشاء، زمین خواری، اختلاس، تبعیض در ارائه تسهیلات و امکانات، استفاده ابزاری از بیت المال و عدم اجرای عدالت اقتصادی ازجمله موانع فسادستیزی در حکومت است که فقدان هر کدام از آنها در حکومت مطلوب را مختل می سازد.

کلیدواژه ها

شفافیت ، فساد ستیزی، امام علی (ع)، نهج البلاغه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.