مطالعه تطبیقی سازوکار کشورهای آلمان و ایالاتمتحده آمریکا در جلب مشارکت مدنی و رسانه ها در راستای مطالبه شفافیت و مبارزه دربرابر فساد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ارتقای شفافیت و نقش آن در سلامت اداری و مبارزه با فساد
  • کد COI اختصاصی: HBAZRESI01_141
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 38
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مروارید امانی

صادق مرادی

چکیده

فساد، پدیده ای غامض و غیرقابل انکار در عصر حاضر است که باعث بروز ناتوانی و ضعف در نهادهای مردمسالارانه می گردد. فسادستیزی یکی از مهم ترین مولفه های برپایی حکمرانی شایسته به شمار می رود. در مبارزه با فساد، عوامل متنوعی از قبیل : دولت ، بخش خصوصی و جامعه مدنی ایفای نقش می نمایند؛ اما با توجه به بی طرفی جوامع مدنی ، مشارکت آنان در مبارزه با فساد می تواند از موفقیت چشمگیری برخوردار باشد. فساد، نمودی غیرقابل انکار بر معضلات بنیادین نهادها می باشد و اقدامات قانونی و جوامع مدنی ، به تنهایی نمی توانند در رسیدگی به مشکلات مربوط به فساد موثر باشند؛ زیرا در درازای زمان، جرائم مربوط به فساد از سطح ادارات دولتی تا شرکت های خصوصی افزایش را نشان می دهد. ازاین رو، رسانه ها می توانند با افزایش آگاهی درمورد مشکلات مربوط به فساد، هنجاری اجتماعی و سنجه ای اخلاقی از روال فاسد درون جامعه پدیدآورند. پژوهش حاضر با رویکرد تحلیل محتوای کیفی به بررسی نقش جامعه مدنی و رسانه های جمعی در مبارزه با فساد و مطالبه گری در حوزه شفافیت در کشورهای آلمان و آمریکا می پردازد. یافته های موجود بیانگر آن است که در این کشورها، جوامع مدنی و رسانه ها در مبارزه با فساد، اثرگذاری چشمگیری داشته و توانسته اند موفقیت شایانی در به چالش کشیدن فساد کسب نمایند. حالآنکه در ایران، مبارزه نهادهای مدنی ضدفساد، هنوز جنبه عملی به خود نگرفته و یا اصولا چنین نهادهایی ، برخلاف تصویب قانون کنوانسیون سازمان ملل در مبارزه با فساد و قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد، نقشی در مبارزه با فساد نداشته و تاکنون به صورت شایسته و درخور، تاسیس نگردیدهاند. ازاین رو ضروری است برای موفقیت در این مبارزه دشوار، نقش این نهادهای غیردولتی به رسمیت شناخته شود. در این راستا، مطالعه کشورهای موفق به عنوان الگویی کارآمد در این حوزه کمک قابل توجهی در به کارگیری هر چه پررنگ تر این نهادهای عمومی می نماید.

کلیدواژه ها

سازوکار، جوامع مدنی ، رسانه ها، آلمان، آمریکا، فساد، گزارش دهندگان تخلف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.