دیدگاه دست اندرکاران محلی و دولتی جنگل نسبت به کشاورزی و دامداری در جنگل های شهرستان سروآباد (مطالعه موردی: جنگل های سامان عرفی آلمانه)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 25، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-25-8_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سروش ذبیح اللهی

دانش آموخته دکتری جنگلداری، گروه علوم جنگل، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

جواد میرزایی

دانشیار گروه علوم جنگل، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. (مسوول مکاتبات)

فرزاد اسکندری

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

منوچهر نمیرانیان

استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

آرزو سلطانی

دانشیار گروه علوم محیط زیست و مدیریت منابع طبیعی، دانشکده علوم محیطی و مدیریت منابع طبیعی دانشگاه علوم زیستی نروژ، آس، نروژ.

چکیده

زمینه و هدف: از فعالیت­های تبدیل جنگل به زمین کشاورزی، زراعت در زیر آشکوب جنگل و چرای دام در جنگل به عنوان مهم­ترین عوامل تخریب جنگل­های زاگرس یاد می­شود و در این مورد دست­اندرکاران محلی و دولتی نظرات متناقضی با یکدیگر دارند. در روستای جنگلی آلمانه فعالیت­های کشاورزی اعم از زراعت و باغبانی یا در داخل جنگل (به صورت زراعت در زیر آشکوب جنگل، یا جنگل تراشی و تبدیل آن به زراعت و باغ) و یا در حاشیه جنگل انجام می­گیرد که در هر صورت بر جنگل تاثیرگذار هستند. همچنین در این روستا دامداری نیز تاثیر مستقیمی بر جنگل داشته و همواره می­توان آن را جزء جدایی ناپذیر جنگل عنوان نمود. این تحقیق با هدف دستیابی به دیدگاه دست­اندرکاران در مورد فعالیت­های کشاورزی و دامداری در جنگل­های سامان عرفی آلمانه شهرستان سروآباد در زمستان سال ۱۳۹۶ انجام گرفت. روش بررسی: جامعه آماری این تحقیق شامل مردم روستای آلمانه و تعدادی از کارشناسان اداره­های منابع طبیعی و جهاد کشاورزی استان کردستان است. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه است و در مجموع دیدگاه ۱۱۵ نفر از دست­اندرکاران محلی و دولتی به روش طیف لیکرت در مورد سه فعالیت تبدیل جنگل به زمین کشاورزی، زراعت در زیرآشکوب جنگل و چرای دام در جنگل مورد بررسی قرار گرفت. جهت تحلیل داده­ها از آزمون­های آماری کروسکال­والیس و من­وایت­نی استفاده و کلیه تحلیل­ها توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه ۲۲ انجام شد. یافته­ها: بر اساس نتایج، دست­اندرکاران محلی فعالیت­های خود را در راستای تخریب جنگل دانستند و کارشناسان کشاورزی نیز با آنان هم­عقیده بودند. اما کارشناسان منابع طبیعی دیدگاه مخالفی داشتند. در مجموع دست­اندرکاران محلی و دولتی در مورد بسیاری از گویه­های مربوط به فعالیت­ها دیدگاه متفاوتی داشتند و تعارض بین بهره­برداران محلی و کارشناسان دولتی، خصوصا کارشناسان منابع طبیعی به وضوح مشاهده گردید. بحث و نتیجه­گیری: در نهایت از دیدگاه دست­اندرکاران، یک گویه ی مشترک به عنوان گویه ی منتخب در هر سه فعالیت انتخاب گردید که نشان داد  انجام این فعالیت­ها، به دلیل مشکلات اقتصادی و کمبود درآمد مردم محلی است.

کلیدواژه ها

مردم محلی, اداره های دولتی, تعارض, پرسشنامه, سامان عرفی آلمانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.