بررسی برخی سازوکارهای موثر بر توسعه پایدار تعاونی آب بران شبکه آبیاری و زهکشی دشت سطر در کرمانشاه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 37، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-37-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا واحدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته توسعه روستایی، موسسه‎ ‎ آموزش عالی عمران و توسعه، همدان، ایران، و کارشناس طرح و برنامه

لیلا زلیخایی سیار

دانش آموخته دکتری توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

مهرداد پویا

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.

چکیده

خشکسالی و سیل از پیامدهای تغییر اقلیم بوده و بسترسازی مشارکت مردمی از طریق تعاونی های آب بران از مهم ترین تمهیدات اخیر در مواجهه با تغییر اقلیم است. هدف تحقیق حاضر، تحلیل برخی سازوکارهای موثر بر توسعه پایدار تعاونی های آب بران مطالعه موردی دهستان سطر شهرستان سنقروکلیایی بود. ابزار تحقیق، پرسشنامه­ای محقق ساخته است که بر اساس مطالعه ادبیات تحقیق تدوین شد. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه و اعضای هیات مدیره تعاونی­های آب­بران و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. برای تجزیه وتحلیل داده ­ها، از مدل­سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم­ افزار Smart PLS۳ استفاده شد. اعضای تعاونی های آب بران در دهستان سطر در شهرستان سنقر و کلیایی جامعه آماری تحقیق را تشکیل داد که جمعیت کل آنان ۴۷۲ نفر بود، افراد نمونه با استفاده از روش نمونه ­گیری طبقه­ ای و فرمول کوکران به تعداد ۲۱۱ نفر انتخاب شدند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که سازوکارهای قانونی با ضریب مسیر (۰/۲۵۷=β) بر توسعه پایدار تعاونی­ های آب­بران دهستان مزبور تاثیر مثبت و معناداری داشت. همچنین سازوکارهای آموزشی (۰/۲۳۳=β)، سازوکارهای حمایتی (۰/۲۱۴=β)، سازوکارهای رابط ه­ایی (۰/۲۰۳=β) و سازوکارهای سیاست گذاری (۰/۱۴۷=β) تاثیر مثبت و معناداری بر توسعه پایدار تعاونی آب­بران دهستان سطر نشان داد.

کلیدواژه ها

مشارکت آب بران, مدیریت آب, سازوکارهای قانونی, توسعه پایدار تعاونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.