بررسی تاثیر دهان شویه گل بابونه بر پیشگیری از استوماتیت ناشی از شیمی درمانی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه آرشیو توانبخشی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_REHA-7-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 583
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Reza Shabanlouei

Fazlollah Ahmadi

Department of Nursing, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

Jalil Vaez-Gharamaleki

Ebrahim Haji-Zadeh

Yousef Javad-Zadeh

چکیده

هدف: استوماتیت یا موکوزیت دهانی یکی از مشکلات اساسی در بیماران تحت شیمی درمانی می باشد. این عارضه جانبی تقریبا در ۴۰ تا ۱۰۰ درصد بیماران بروز می کند. استوماتیت دردناک بوده و ممکن است با دریافت غذا و مایعات و همچنین زندگی روزمره بیمار تداخل کند. در فرد سرطانی این حالت ممکن است سبب افزایش خطر عفونت، بستری شدن طولانی مدت و مرگ و میر شده و درمان سرطان را به تاخیر اندازد. هدف از این تحقیق تعیین میزان تاثیر دهانشویه گل بابونه بر پیشگیری از استوماتیت ناشی از شیمی درمانی می باشد. روش بررسی: این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی دوسو کور می باشد که به منظور بررسی تاثیر دهانشویه گل بابونه بر استوماتیت ناشی از شیمی درمانی در مرکز انکولوژی شهید قاضی طباطبایی تبریز انجام شده است. در این تحقیق ۲۸ بیمار درگروه آزمون و۱۴ بیمار در گروه شاهد به صورت تصادفی قرار داده شدند. بعد به بیماران گروه آزمون دهانشویه تهیه از گل بابونه داده شد تا روزانه چهار بار دهان خود را به مدت ۱۶ روز شستشو دهند. مخاط دهان بیماران روزانه توسط دو نفر همکار محقق که از نوع دهانشویه بی اطلاع بودند بررسی می شد. یافته ها: نتایج بدست آمده نشانگر آن است که دهانشویه گل بابونه به طور معنی داری توانسته است در پیشگیری از استوماتیت ناشی از شیمی درمانی( شدت استوماتیت، شدت درد و میزان بقای استوماتیت) موثر باشد (P< ۰/۰۵). نتیجه گیری: از آنجایی که تنها و بهترین راه پیشگیری استوماتیت ناشی از شیمی درمانی، بکارگیری دهانشویه مناسب می باشد، بنابراین استفاده از دهانشویه گل بابونه می تواند در پیشگیری از استوماتیت این بیماران موثر بوده و کیفیت درمان و کیفیت زندگی بیماران شیمی درمانی را بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

Cancer, Chamomile mouthwash, Stomatitis, Chemotherapy, دهان شویه, گل بابونه, استوماتیت, شیمی درمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.